Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasprava u EP-u

Ako zemlje Zapadnog Balkana uskoro ne uđu u EU, bit će pod uticajem Rusije i Kine

evropski parlament anadolija

“Preporuka za kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu je ponuda, to radimo za građane Bosne i Hercegovine, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to trebaju pretvoriti u realnost”, rekao je Varhelyi

Evropski parlament danas je raspravljao o Zapadnom Balkanu. Zastupnici su upozorili da će, ako zemlje Zapadnog Balkana uskoro ne uđu u Evropsku uniju, biti pod utjecajem Rusije, Kine i arapskih zemalja, što nije u interesu Evropske unije, javlja BHRT.

Evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi je rekao da će Evropska unija nastaviti podržavati Zapadni Balkan te da će povećati svoja ulaganja, posebno u vrijeme energetske krize.

Zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu Željana Zovko izjavila je da ako se prostor Zapadnog Balkana ostavi trećim zemljama, mogu izazvati sigurnosne probleme i za samu Evropske uniju.

“U biti je pitanje integracije i pitanje proširenja ključno sigurnosno pitanje te da se ni Bosna i Hercegovina ne smije ostaviti tim uticajem”, kazala je Zovko.

“Preporuka za kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu je ponuda, to radimo za građane Bosne i Hercegovine, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to trebaju pretvoriti u realnost”, rekao je evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.