Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Admir Čavalić

Iz Stranke za BiH odgovorili na Nikšićev poziv za formiranje Vlade FBiH

stranka za bih (1)
FOTO: Stranka za BiH / Facebook

Stranka za BiH podržat će sporazum za mandatni period 2022-2026.

Stranka za Bosnu i Hercegovine (SBiH) podržat će eventualno potpisivanje sporazuma o mjerama za mandatni period 2022-2026. godina, koji je preduslov formiranja izvršne vlasti, te u tom kontekstu podržati formiranje programske Vlade Federacije BiH.

To je Feni izjavio Admir Čavalić (Stranka za BiH), poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u danu koji je lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić označio kao okvirni željeni rok do kojeg treba prikupiti potpise političkih faktora, mogućih partnera s SDP-om i drugim strankama u formiranju nove većine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Navedeni Čavalićev stav je uslov Stranke za BiH za odazivanje na Nikšićevu inicijativu, pa iz izjave proizilazi da nikakvih potpisa iz SBiH danas neće biti jer željeni sporazum još nije potpisan.

Prema Čavalićevim navodima, njegova stranka smatra da je pomalo ishitrena ročnost Nikšićevog poziva u situaciji kad predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, inače nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja nove federalne vlade, još nisu imenovani u novom postizbornom mandatu, a prvenstveno njima bili bi namijenjeni potpisi podrške navedenom programu.

U vezi sa navedenim, prije nekoliko dana su lider Čavalićeve stranke Semir Efendić, kao i lideri Narodnog evropskog saveza i Pokreta „Za nove generecije“ Nermin Ogrešević i Damir Marjanović uputili pismo predsjedniku Socijaldemokratske partije BiH Nerminu Nikšiću navodeći uslove pod kojima bi eventualno potpisali da su njihove stranke dio parlamentarne većine u Federaciji BiH.

– Radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica, smatramo potrebnim da usaglasimo i potpišemo sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine za mandatni period 2022.-2026. godine, u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici – naveli su Efendić, Ogrešević i Marjanović.

Inače, predstavnici Stranke za BiH prisustvuju sastanku političkih faktora, koji je trenutno u toku u sjedištu Socijaldemokratske partije BiH.