BiH

o najavama poskupljenja

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

15/10/2021
Foto: PIXSELL (Ilustracija)

Najavljeno poskupljenje električne energije odnosi se na potročaše koji se tržišno opskrbljuju

Niti jedna od tri elektroprivrede u Bosni i Hercegovini nije uputila Regulatornim komisijama za energiju zahtjev za promjenu cijene električne energije domaćinstvima, javlja BHRT.

Posljednje najave o poskupljenju električne energije odnose se na one potrošače koji se napajaju po srednjem i visokom naponu te za javnu rasvjetu. Bez Zakona o zaštiti socijalnih kategorija, koji kod nas ne postoji, nema ni poskupljenja električne energije za domaćinstva.

Najavljeno poskupljenje električne energije odnosi se na potročaše koji se tržišno opskrbljuju. Takvih je znatno manji broj od broja malih potrošača, ali troše mnogo više ukupne energije, pa tako Elektroprivreda BiH isporučuje 40, a Elektroprivreda HZHB 32% energije na području Federacije BiH. Elektroprivreda Republike Srpske u ovom entitetu velikim potrošačima isporučuje 40% ukupne električne energije. Iz sve tri elektroprivrede poručuju kako kućanstva i mali potrošači za sada nemaju razloga za brigu.

– Što se tiče domaćinstava, oni su bezbrižni i neće biti povećanja cijana električne energije. Što se tiče privrede, mi sa privredom imamo usaglašene stavove da već treća godina postoji postepeno povećanje cijena električne energije ka tržišnim cijenama i one su danas daleko ispod tržišnih cijena, rekao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

Također, iz Elektroprivrede HZHB ne najavljuju poskupljenje.

– EP HZHB neće podizati cijene električne energije korisnicima univerzalne usluge a to su kućanstva, malo gospodarstvo odnosno obrtnici i mali poduzetnici. Cijena za velike potrošače ne ovisi samo o nama, dakle o elektroprivredi. To su tržišne cijene, vrijedi zakon ponude i potražnje, kaže Marija Buntić, glasnogovornica Elektroprivrede HZHB.

Ni u Elektroprivredi BiH ne planiraju poskupljenje električne energije za domaćinstva.

– Kada je u pitanju javno snabdjevanje odnosno univerzalna usluga u kojoj su, između ostalog, i kupci iz kategorije domaćinstva ali i skoro 55 hiljada privrednih subjekata neće doći do poskupljenja električne energije, poručio je Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Uprkos najavama da se poskupljenja odnose isključivo na gospodarstveni sektor, iz Ureda ombudsmana poručuju kako je samo pitanje vremena poskupljenje električne energije i za mala domaćinstva. Neminovno je da će uskoro poskupjeti i cijena rada koja će se, lančanom reakcijom, odnositi i na cijene proizvoda.

– Mehanizme za regulaciju cijena el.energije imaju entitetske Vlade koje mogu da nađu balans profitabilnosti poslovanja elektroprivreda u BiH s jedne strane, a s druge strane održavanja tržišno kontroliranih, reguliranih normalnih cijena koje mogu osigurati profitabilnost poslovanja gospodarstvu, kaže Saša Marić, ombudsman za prava potrošača.

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne komisije nemaju nadležnost nad formiranjem tržišnih cijena, navode kako Vlada, kao većinski vlasnik elektroprivreda, koja treba donijeti mjere za zaštitu malih potrošača.

– Elektroprivreda, iako nema ulogu da vodi neku socijalnu politiku, ipak je preuzela na sebe da štiti cijenom kućanstva dok Vlada, dok se ne donese program zaštite socijalno ugroženih kupaca koji kod nas, nažalost, u Federaciji ne postoji. Imamo odavno tu zadaću da ga donesemo. govori Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a.

Dok se još pregovara o povećanju električne energije za velike potrošače, neminovno je da će se poskupljenje odraziti i na život građana. Povećanjem cijena proizvoda, građani će, uslijed nepovećanja plaća i penzija, kupovati jeftinije uvozne proizvode što će biti dodatan udarac na domaću ekonomiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.