BiH

Član Predsjedništva BiH

Dodik: Dođite u Predsjedništvo, pjevaćemo pjesmu “Nema te više, Alija”

15/10/2021
Foto: Twitrer/Screenshot

- Nikome ne želim da fali dlaka s glave, ali želim da vratim ustavna prava RS, kazao je  Dodik nakon sastanka Predsjedništva Linhartom

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se jutros sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, a medijima se nakon sastanka obratio Milorad Dodik.

– Nikome ne želim da fali dlaka s glave, ali želim da vratim ustavna prava RS, kazao je  Dodik nakon sastanka Predsjedništva Linhartom.

Na pitanje da li misli da će biti uhapšen, rekao je:

– Ne mislim. BiH ima pravo na Vijeće ministara i tri ministarstva. Doći će izbori, pa neće moći uspostaviti ovakav Savjet ministara jer ćemo taj zakon odbaciti. Sve ijedan pripadnik Srbin koji je odlučan, pozivamo Bošnjake i Hrvate koji su na području RS da uđu u strukture na nivou RS. A ko bi mene to mogao da uhapsi? Pošto sam ja dokazani kriminalac po vašem vokabularu, Al Kapone. Deset godina to pričate, sada kažete da sam poludio, kazao je Dodik.

Ističe da ne želi da ikome “fali dlaka s glave”, ali da želi vratiti ustavna prava RS.

– Nikome ne želim da fali dlaka s glave, ali želim da vratim ustavna prava RS. Ja nisam jutros na lijevu nogu ustao, to radim deset godina. Zakonom se ne može mijenjati Ustav, pošto Ustav nije promijenjen mi tražimo da se vratimo na Ustav. Niko neće u Doboju ili negdje na entitetskoj liniji spriječiti ijednog Bošnjaka da putuje u RS, komunicira, radi. Mislim da je “Dara prevršila mjeru” kao što se u narodu kaže.

– Nema razloga za hapšenje, osjećam se tako relaksirano i pozivam vas u kabinet u ponedjeljak da zapjevamo pjesmu. Evo ovdje baš u Predsjedništvu, ponovio je Dodik, a na pitanje novinara “Koju pjesmu?”, kazao je:

– Nema te više, Alija.

– Mi ćemo donijeti odluku da se poništava nametnuti bespravni zakon Ashdowna o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS. Mi mislimo da je RS jedina nadležna za svoju imovinu, a ne Paddy Ashdown, pokojni koji je nestao s ovog svijeta što je dobro. Mi ćemo pomoći Hrvatima i Bošnjacima u RS da nastave u novoj strukturi, nikoga nećemo tjerati. Ukoliko neće, neka nastave u Federaciji. Mi imamo pravo na vojsku RS, Aneks 1b Ustava BiH to kaže, dodaje Dodik.

Poručio je da je spreman razgovarati sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, istovremeno ističući “da s njim nema dogovora”.

– Možemo već u ponedjeljak evo ovdje da se sastanemo, tada imam sjednicu Predsjedništva BiH i doći ću. Neću oklijevati da se sastanemo, ali u suštini radi se da žele da zadrže ono što im je međunarodna zajednica ovdje nasiljem osigurala. Dejton je već raspakovan, a mi samo vraćamo Dejton. Mi u RS-u nemamo namjeru da narušimo teritorijalni integritet BIH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS-a koji je dao Ustav. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH – kazao je Dodik.

Komentari

Autor: N1/Fokus

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.