Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz UIO BiH upozoravaju: Ne smiju vam tražiti JMBG kada kupujete plin

BiH

plin_pumpa

Prilikom kupovine plinskih boca prodavači nemaju pravo da traže od kupaca matični broj kao garanciju da ga neće sipati u auto, kako to navode pojedini mediji, ističu iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, pojedini mediji su jučer pisali kako su Zakon o akcizama i Pravilnik o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji su počeli s primjenom 1. februara, stvorili ogromne probleme uvoznicima i distributerima plina i auto-plina, a među najvećim problemima je legitimacija građana prilikom distribucije plina u bocama.

S jedne benzinske pumpe su potvrdili za “Nezavisne” da su s početkom februara počeli uzimati podatke od kupaca koji treba da izjave da plin neće koristiti u druge svrhe osim u domaćinstvu. Pojašnjavaju da se ovo odnosi samo na kupovinu plinskih boca, jer se dešava da ih potrošači prepumpavaju u auta.

“Mogu vam reći da nije prijatna situacija kad zatražimo ličnu kartu i matični broj. Ljudi pomisle na zloupotrebu podataka”, navodi radnik na jednoj pumpi.

Emir Berbić, izvršni direktor “GTG plina”, rekao je da oni ne mogu znati šta će krajnji korisnici raditi s plinom, ali da moraju legitimisati kupce.

“Distributeri plina u bocama sada moraju legitimisati kupce. Shodno navedenom pravilniku, obveza obveznika indirektnih poreza je voditi evidenciju o prometu tekućeg naftnoga plina koji nije namijenjen za vozila, a to podrazumijeva uzimanje ličnih podataka od fizičkih osoba u maloprodajnim skladištima u obliku imena, prezimena, mjesta i adrese kupca, JMBG-a, registracijske oznake vozila, otpreme i drugo”, izjavio je Berbić.

Iz UIO BiH, međutim, kažu da su na svojoj veb-stranici postavili detaljno uputstvo za postupanje svih obveznika koji se bave uvozom i prodajom plina u BiH.

“U skladu sa Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja, teret dokazivanja određenih radnji je na poreskom obvezniku. Iz tog razloga smo dali detaljno uputstvo poreskim obveznicima, kao i prijedlog evidencije koju obveznici mogu voditi. Kad je u pitanju prijedlog evidencije, u istoj se ne nalaze podaci koji se ne mogu tražiti od bilo kog lica u cilju zaštite ličnih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Dakle, ukoliko neko od građana traži podatak kao što je npr. JMBG, to se nema pravo tražiti jer to predstavlja tajni podatak u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Ostale podatke, koji u skladu sa pomenutim zakonom ne predstavljaju tajni podatak, obveznici imaju pravo uzeti u cilju vođenja svojih evidencija”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Dodaje da su ovakve upute date u cilju sprečavanja bilo kakvih zloupotreba kada je u pitanju promet plina u BiH.