Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Vlade FBiH “objasnili”: Nisu povećali primanja, samo su izjednačili svoja prava

vlada fbih uredba

Iz Vlade FBiH oglasili su se nakon što je u javnost procurila Uredba koja je na snagu stupila 5. februara, a prema kojoj su ministrima i savjetnicima u Vladi FBiH povećane naknade za odvojeni život sa jedne KM na 300, odnosno 250 KM.

Iz Ministarstva pravde koje je pripremilo prijedlog spomenute Uredbe kažu kako su se na ovaj način “samo pokušali izjednačiti sa pravima zastupnika u Federalnom parlamentu koji imaju naknadu za odvojeni život oko 500 KM.

“U maju prošle godine Komisija Vlade FBiH za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH je našem ministarstvu uputila inicijativu kojom je zatražila da se izmjeni uredba na način da se njihova prava izjednače sa pravima i naknadama koje imaju zastupnici u Parlamentu FBiH”, izjavio je za N1 Alen Telalović pomoćnik ministra pravde FBiH.

Ukupno devete ministara čije mjesto prebivališta je udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije tako će osim plaće, dobijati i oko 300 KM za odvojeni život, 599 KM za troškove zakupa stana, odnosno ako koriste službeni stan, 300 KM.

n1 screen

Nešto niže naknade su za savjetnike u Vladi FBiH.

n1 screen2

Zanimljivo, Vlada FBiH detalje ove Uredbe izbacila je iz izvještaja koji redovno dostavlja medijima nakon svake svoje sjednice.

Ono što je još zanimljivije federalni premijer Fadil Novalić (koji je nedavno poručio radnicima kako bi povećanje minimalca na 406 KM bilo društveno opasno), samo nekoliko dana uoči usvajanja sporne Uredbe, gostujući u emisiji Interview 20 na BHT1 govorio je upravo o toj naknadi za odvojeni život…