BiH

ne znaju jesu li živi

Iz Zavoda PIO potvrdili: Obustavljena isplata penzija za 2.379 penzionera

19/02/2020

Kod isplate penzija za januar izvršena je obustava isplate, zbog nedostavljanja potvrde o životu, za ukupno 2.379 korisnika koji mirovinu primaju u inostranstvu

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) do daljnjeg je obustavio isplatu penzija za 2.379 svojih korisnika. Oni nisu dobili penzije za januar, dok bi broj onih kojima obustava tek slijedi u roju mogao biti znatno veći, potvrđeno je za Večernji list iz ovog Zavoda.

Kod isplate penzija za januar izvršena je obustava isplate, zbog nedostavljanja potvrde o životu, za ukupno 2.379 korisnika koji mirovinu primaju u inostranstvu.

“Za januar nije vršena obustava penzija koje se isplaćuju u zemlje bivše Jugoslavije te će to biti urađeno u martu, odnosno kod isplate za februar”, naglasio je glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Zanimljivo je spomenuti kako je do sada najviše penzija obustavljeno korisnicima ovog Zavoda koji žive na području Njemačke. Takvih je, navodi Kvesić, 1149. Slijede oni koji su Zavodu dostavili adresu u Austriji. Njih 610 nije dobilo penziju za januar , kao ni 142 korisnika koja žive u Australiji.

Među onima koji do daljnjeg neće primati penziju zarađenu u Federaciji BiH su i 92 korisnika koja žive na teritoriju SAD-a. Iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje još su jednom podsjetili na obvezu dostavljanja potvrde o životu.

Naime, korisnici koji ne žele doći u situaciju da im se ne isplaćuje penzija, dužni su svake godine do kraja decembra dostaviti navedenu potvrdu, čiji se obrazac može preuzeti na službenim stranicama ovog Zavoda. Ranijih godina najveći broj obustavljenih penzija odnosio se na korisnike koji trenutno žive na području zemalja bivše Jugoslavije, odnosno u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji…

Nekima od njih isplata je bila obustavljena i po nekoliko mjeseci. Da bi se izbjegle ovakve situacije, Zavod je iznašao rješenje kojim se ovi korisnici oslobađaju obveze dostavljanja spomenute potvrde. Naime, svi korisnici Zavoda PIO FBiH koji imaju prebivalište na području bh. entiteta Republika Srpska, Republike Slovenije i prebivalište u Republici Hrvatskoj od 2019. više nisu obvezni Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu.

Razmjena podataka Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) elektronski redovnorazmjenjuje podatke o činjenici smrti svojih korisnika s prebivalištem u BiH.

Elektronski se razmjenjuju i podaci o smrti korisnika s područja Republike Hrvatske i Slovenije.

“Izuzetak su korisnici penzije kod kojih postoji nedostatak u identifikacijskim podacima te se provjera na gore navedeni način ne može izvršiti. Ovim korisnicima na kućnu adresu šalje se pisana obavijest potvrde o životu koju moraju popuniti, ovjeriti kod nadležnog tijela i dostaviti Federalnom zavodu za PIO do kraja tekuće godine”, navedeno je na službenoj stranici Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.