Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izaslanik pape Franje: U BiH nužna suradnja, mir i sloga

Kardinal-Peter-Turkson-u-BiH-2

Rimski kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, kao izaslanik pape Franje boravio je u trodnevnoj posjeti našoj zemlji gdje se sastao s predstavnicima Biskupskih konferencija BiH, Hrvatske i Slovenije, razgovarao s svećenicima, redovnicima i redovnicama te je u nedjelju predvodio Euharistijskom slavlje u banjolučkoj katedrali, piše “Dnevni list“.

U obraćanju medijima posljednjeg dana boravka u BiH poručio je kako je u BiH nužna suradnja, mir i sloga među narodima i razvitak društva naročito imajući u vidu tragična događanja iz recentne prošlosti. Iskoristio je tu prigodu kako bi ohrabrio je narode da rade na zajedničkom životu i solidarnosti.

Dostojanstvo čovjeka

– Svi smo dijelovi jedne univerzalne crkve, povezani jedni s drugima, usprkos daljinama, različitim kulturama i svemu što nas razdvaja, rekao je Turkson. Treba kazati kako je kardinal Turkson bio gost Komisije “Justitia et pax” Biskupske konferencije BiH, kojom predsjedava biskup banjalučki mons. Franjo Komarica koji je naglasio kako nije slučajno da u ovu malu zemlju dođu pape tri puta u zadnjih 20 godina, ali ne i oni osobno, već i njihovi izaslanici. I iz toga se vidi kako je to istinsko zauzimanje za dostojanstvo čovjeka i na pravo na temeljna ljudska prava.

– Nažalost, ta prava nisu osigurana u ovoj zemlji za mnoge građane, posebno u katoličkoj populaciji, koja je dobila najmanje podrške od političara i domaćih i međunarodnih, za ostvarenje svojih prava, posebno na svoje rodno mjesto, imovinu i povratak prognanih. Gotovo polovica katoličke populacije nedostaje u njihovom rodnom kraju. To ne može biti dobro za cijelu zemlju, a ne samo za Katoličku crkvu, poručio je biskup Komarica

Dopredsjednik Biskupske konferencije BiH Tomo Vukšić je zahvalio kardinalu Turksonu na zanimanju za Katoličku crkvu na ovom prostoru te Banjalučku biskupiju, koja je, kazao je, u proteklom ratu stradala više nego ijedan drugi dio te crkve na Balkanu.

Pozdravi pape Franje

Podsjetimo, prije Svete mise održane u nedjelju, pozdrav kardinalu Turksonu u ime cijele vjerničke zajednice uputio je biskup Komarica ističući da je dolazak prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja znak ne samo njegove osobne blizine Banjolučkoj biskupiji i krajevnoj Crkvi u BiH nego i izraz blizine Svetog Oca.

Dodao je da je kardinala Turksona, dan prije polaska u našu zemlju, primio papa Franjo i poručio da prenese i njegove pozdrave prisjećajući se svoga pohoda BiH i njezinom glavnom gradu Sarajevu prije dvije godine. Pojasnio je i da je kardinal Turkson bio nekoliko godina predsjednik Papinskog vijeća “Justitia et pax” koje je nedavno objedinjeno s nekim drugim vijećima i novi Dikasterij kojemu je također kardinal Turkson na čelu. Istaknuo je da je dolazak kardinala Turksona još jedan znak ljubavi Svetog Oca i zajedništva cijele Crkve.

Mogućnost osnivanja posebne fondacije

Kardinal Peter Turkson pohodili je župe Derventskog dekanata, koji je u zadnjem ratu najstradaliji dekanat Bosanske Posavine. Biskup Franjo Komarica je naglasio kako se povratak u Bosansku Posavinu i RS uopće nije dogodio, a ne da je prestao. Pri tome je naglasio isto što je rekao i dekan fra Ivan Marić, u svom pozdravnom govoru kardinalu Turksonu, da se provedba Daytonskog sporazuma, u elementima koji se odnose na povratak prognanog stanovništva, u ovom dekanatu uopće nije dogodila, dok se istog sporazuma većinski prisutna etnička skupina drži u elementima koji njima jamče tzv. njihova prava.

Kardinal Turkson naglasio je kako Sveta Stolica drži do stanja katoličke crkve i povjerenog joj stada u ovoj pokrajinskoj Crkvi. Pri tome je otvoreno naveo mogućnost osnivanja posebne fondacije poput fondacija u Latinskoj Americi i na Bliskom Istoku, koja bi bolje analizirala situaciju na ovom području, te ponudila svoju konkretnu pomoć, prema svojim mogućnostima.