Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena presuda Draganu Marinkoviću za ratni zločin

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 17. aprila drugostepenu presudu od 23. marta kojom je odbijena kao neosnovana žalba optuženog Dragana Marinkovića i žalba njegovog advokata, te potvrđena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 2.decembra 2016. godine.

Presudom Suda BiH od 2.decembra 2016. godine, optuženi Dragan Marinković je oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Protiv te presude žalbu je blagovremeno izjavio optuženi Dragan Marinković zbog: pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene krivičnog zakona i odluke od krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da se žalba usvoji, te da se prvostepena presuda preinači i donese presuda kojom se optuženi oslobađa od optužbe, odnosno da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati prvostepenom vijeću na ponovno odlučivanje ili da se prvostepena presuda ukine i odredi održavanje glavnog pretresa.

Žalbu na presudu dostavio je i branilac optuženog Dragana Marinkovića, i to zbog: bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da sud pobijanu presudu preinači u smislu da se optuženi oslobodi od optužbe ili da pobijanu presudu ukine i predmet vrati na ponovni postupak.

Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku dostavilo odgovor na žalbe odbrane, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbe odbrane odbije kao neosnovane i potvrdi prvostepenu presudu.

Na sjednici Apelacionog vijeća, 23. marta, stranke i branilac su izjavili da u cijelosti ostaju pri istaknutim žalbenim prigovorima.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora, vijeće Apelacionog odjeljenja je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.