Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izaslanstvo SDA u Stocu: Insistiramo da se utvrde sve činjenice oko izbora

stolac_kaplan_dzaferovic_sda

Izaslanstvo Stranke demokratske akcije koje predstavljaju zvaničnici sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa danas je posjetilo Stolac te razgovaralo sa predstavnicima Inicijative za Stolac o aktualnim događajima oko prekinutih izbora 2. listopada u toj općini, kako bi doprinijelo stabilizaciji prilika u tom gradu i dalo podršku svim građanima Stoca, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnik u Parlamentu FBiH i kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan (SDA) je zahvalio izaslanstvu na posjeti te iskazao žaljenje zbog vanredne situacije u tom gradu i prekidanju izbornog procesa, te izrazio nadu da će se se ponovljeni izbori u Stocu održati što prije.

„U Stoci je do toga došlo zato što se neko nije pridržavao zakona i što onaj tko prima plaću i naknadu da implementira Izborni zakon, to nije radio. Radio je samo na tome kako da pobijedi HDZ. Meni je jako žao što je u Stocu došlo do prekidanja izbora i ja bih volio da smo se sad ovdje okupili nekim drugim povodom. Međutim, okupili smo se povodom prekidanja izbora. Žao mi je što smo bili dovedeni u situaciju da prekinemo izbore.

Drugog izbora nismo imali, obzirom da smo bili stješnjeni u kut kršenjem Izbornog zakona i nanošenjem nepravde za koju se bojim da ne bi bila nikada kasnije ispravljena. U Stocu je jako bitno da se održe fer, korektni i pošteni demokratski izbori i da ova tema koja je lokalnog karaktera ne postaje državna i da ne postaje, ne daj Bože, međunarodna, što vidimo da ima tendencije da postane,” rekao je Kaplan, dodavši kako u Stocu treba da pobjedi onaj tko bude imao više glasova te da će nakon fer, korektnih i poštenih demokratskih izbora Inicijativa za Stolac prihvatiti svaki rezultat.

stolac_kaplan_dzaferovic_sda3

Predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je naglasio kako današnja posjeta visokog izaslanstva SDA Stocu ima za cilj dati podršku svim građanima Stoca na stabilizaciji prilika u tom gradu, suživotu, međusobnom razumijevanju i uspostavi atmosfere koja će omogućiti korektne i isključivo zakonite izbore za lokalnu vlast.

stolac_kaplan_dzaferovic_sda2

„U razgovorima sa predstavnicima Inicijative smo kazali da insistiramo da se utvrde sve činjenice koje su vezane za cjelokupan izborni proces u Stocu, kako one koje su prethodile samom izbornom danu tako i one koje su se desile tokom izbornog dana. Više nego očigledno da je jedan dio lokalne administracije pokušao da učestuje u izbornim prevarama, jer se drugačije ne može objasniti činjenica da se na biračkim spiskovima nalaze imena umrlih osoba, zatim da se pristupa biračkim mjestima sa dokumentima koja nisu validna prema preporukama Izborne komisije, kao i da se utvrde nalogodavci jednog takvog postupanja koje je vodilo očigledno pokušaju izborne prevare. Također tražimo da se utvrde sve činjenice vezane za sam izborni dan i fizički incident za koji se u javnosti govori, a jedini ko je nadležan da to uradi su institucije“, kazao je Džaferović.

Rekao je kako je zatraženoo da se “građani Stoca koji podržavaju Inicijativu za Stolac prestanu pozivati u policijsku stanicu te da se krene od onih koji su zakuhali kompletnu ovu stvar”.

„Tražimo od Centralne izborne komisije da poništi izbore na redovnim mjestima za Stolac i da u zakonskom roku raspiše nove izbore koji će se održati isključivo u skladu sa zakonom uz pojačanu superviziju Centralne izborne komisije, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija zaduženih za promatranje izbora“, kazao je Džaferović te pozvao sve građane Stoca da sudjeluju u uspostavi konstruktivne atmosfere i u zakonitom Izbornom procesu.

stolac_kaplan_dzaferovic_sda1

„Mi dajemo podršku svim građanima Stoca na ostvarivanju stabilizacije prilika, mira, suživota, međusobnog razumijevanja, jer ovo je prostor i Bošnjaka i Hrvata i Srba i ostalih. Ovo je prostor svih građana Stoca”, poručio je Džaferović.

Stolac su danas, između ostalih, posjetili i podršku građanima dali i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić, predsjednik kantonačne Skupštine HNK-a Šerif Špago, kantonalni ministar graditeljstva i prostornog uređenjaHNK-a Suad Hasandedić.

Prethodno su u Stocu boravili dopredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač koji su se sastali sa načelnikom općine Stolac i predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a BiH Stolac Stjepanom Boškovićem.

Zvaničnici Republike Hrvatske su iz Stoca poručili kako su današnjim dolaskom u taj grad pokazali da “skrbimo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi, naravno, ne miješajući se u političke procese unutar BiH”.

Lokalni izbori u Stocu 2. oktobra su prekinuti nakon incidenta o kojem istragu vodi policija.