Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti

Izbjeglička kriza u Ukrajini prati se i u BiH: Na raspolaganju kapaciteti u Delijašu i Salakovcu

Izbjeglice iz Ukrajine dolaze u Poljsku na graničnom prijelazu Korczowa
Korczowa, 02.03.2022. Uchodźcy z Ukrainy na polsko-ukraińskim przejściu granicznym w Korczowej, 2 bm. Trwa inwazja rosyjska na Ukrainę. (jm) PAP/Darek Delmanowicz Photo: Darek Delmanowicz/PAP

Do sada nije bilo zabilježenih ulazaka u BiH i zahtjeva za međunarodnu pomoć od strane državljana Ukrajine

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine prati izbjegličku situaciju u Ukrajini, imajući u vidu da je zbog ratnih dejstava značajan broj stanovnika primoran da napusti ovo područje i zatraži sklonište i zaštitu u drugim državama.

U tu svrhu kontinuirano se razmjenjuju informacije sa nadležnim međunarodnim organizacijama kako bi u slučaju potrebe, u skladu sa zakonskim propisima i raspoloživim kapacitetima, BiH mogla adekvatno da pruži pomoć državljanima Ukrajine koji eventualno zatraže zaštitu u našoj državi.

Za ovu namjenu Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže smještajnim kapacitetima u Azilantskom centru Delijaš kod Trnova, koji je u potpunosti funkcionalan i opremljen za ovu namjenu. Također, na raspolaganju je i Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac koji je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Do sada nije bilo zabilježenih ulazaka u BiH i zahtjeva za međunarodnu pomoć od strane državljana Ukrajine.