izbori 2020

Arnautović: Pandemija prouzrokovala potrebu za posebnim postupanjem CIK-a

suadarnautovic_1 (1)

Arnautović navodi da je to vrlo opširna i detaljna instrukcija koja, u prvom redu, upućuje organe za provedbu izbora na ponašanje

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, kao i izboru u gradu Mostaru koji će biti 15. novembra, odnosno 20. decembra, bit će održani u specifičnim epidemiološkim uvjetima uzrokovanim pandemijom Covid-19.

Član Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je u razgovoru za Fenu kazao da je pandemija koja je zahvatila cijeli svijet, prouzročila posebno postupanje i potrebu za posebnim postupanjem organa za provođenje izbora.

Napomenuvši da izborni procesu u BiH okuplja veliki broj birača, posmatrača izbora, izborne administracije, medija i drugih zainteresiranih osoba, naveo je da je u takvim uvjetima evidentno prisutne pandemije Covid-19 koja na žalost ne jenjava, bilo neophodno da CIK BiH, kao regulator izbornog procesa u BiH, pripremi i donese pravni okvir kojim će se propisati postupanje, prije svega tijela za provođenje izbora u uvjetima epidemije Covid-19 na dan izbora, a s druge strane dati preporuke za ostale učesnike, prije svega birače i posmatrače, odnosno političke subjekte.

Arnautović kaže da je CIK BiH donio Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covid-19, koja je propisala kako da se ponašaju birački odbori, općinske i gradske izborne komisije, Centralna komisija BiH, Glavni centar za brojanje u Sarajevu i uposleni u skladištu CIK-a BiH.

Pojašnjava da su tom instrukcijom propisana pravila postupanja na biračkom mjestu na izborni dan, na koji način da se vrši kontrola reda na biračkom mjestu, da se birači upozoravaju na potrebu držanja socijane distance, ispravnog nošenja maski na licima, obaveznu dezinfekciju itd.

Arnautović navodi da je to vrlo opširna i detaljna instrukcija koja, u prvom redu, upućuje organe za provedbu izbora na ponašanje.

– Ono što je također novina, jeste da je Pravilnikom o izmjeni i dopuni Pravilnika o provođenju izbora, reguliran način na koji mogu glasati osobe koje su na dan izbora zaražene Covidom-19, koje su smještene u bolnice ili su eventualno u izolaciji i samoizolaciji. Ne samo te osobe koje su zaražene, nego i osobe koje su bile u kontaktu s tim osobama pa i one moraju biti u izolaciji. To smo propisali na taj način da je potrebna aktivna registracija takvih osoba. Oni se nalaze na redovnim biračkim mjestima, u izvodima za glasanje na redovnom biračkom mjestu. Ali pošto evidentno na izborni dan neće moći napustiti bolnicu ili vlastiti stan i kuću, potrebno je da se jave svojoj općinskoj, gradskoj izbornoj komisiji i da podnesu zahtjev kako bi posebni mobilni tim došao na kućnu adresu i omogućio takvom biraču da obavi glasanje – pojasnio je Arnautović.

Dodaje da su poduzeli određene mjere i na informativno-propagandnoj djelatnosti, snimili su poseban komplet video materijala koji se nalaze na web stranici CIK-a BiH, a najnoviji projekat je Viber Chatbot koji omogućava da se svi birači koji koriste Viber kao jedan način komunikacije mogu upoznati sa svim servisnim informacijama vezanim za ovaj izborni proces.

Upitan da li će biti moguće ispoštovati sve preporuke u cilju osiguranja epidemioloških uvjeta za glasanje i čija je obaveza da osigura finansijska sredstva za to, Arnautović je istaknuo da je osiguranje materijalno-tehničkih sredstava u isključivoj nadležnosti lokanih zajednica.

– Zaštita zdravlja stanovništva je u isključivoj nadležnosti nižih nivoa vlasti od državnog. Dakle, načelnici i gradonačelnici čiji je mandat produžen, tumačenjem visokog predstavnika do izbora, su bili dužni i do sada i sada, još uvijek nije kasno, da osiguraju minimum higijensko-epidemioloških sredstava potrebnih na biračkom mjestu, kao što su higijenska sredstva, propisana hemijska sredstva, maske itd. – kazao je Arnautović.

Kao pozitivan primjer naveo je Grad Bijeljinu i tamošnjeg gradonačelnika koji je osigurao, i ta gradska izborna komisija, sve što je potrebno i kako je propisano od CIK-a BiH. Dodao je da ima i na desetine drugih općina i gradova koje su apsolutno osigurale materijalno-tehnička sredstva za zaštitu svog stanovništva.

Govoreći o organiziranju glasanja na biračkim mjestima na sam dan izbora i nekim prigovorima da se ograničava broj posmatrača, Arnautović je odlučno demantirao da je CIK BiH donio bilo kakav propis koji ograničava broj posmatrača na biračkom mjestu ili organičava bilo kojeg birača da izvrši glasanje.

– Mi smo samo prenijeli kroz naše instruktivne akte ono što je već propisano, prije svega od Svjetske zdravstvene organizacije, a zatim i od domaćih organa i tijela vlasti u oblasti zaštite zdravlja. Kada smo kazali, na primjer, da se minimum 1,5 metar drži socijalna distanca u redu na biračkom mjestu, to nije nikakvo ograničenje. Članovi biračkog odbora zaduženi za uspostavu reda na biračkom mjestu će osigurati da birači koji dolaze da glasaju budu udaljeni jedan od drugog 1,5 metar. Dakle, nikakvo to nije ograničenje – smatra Arnautović.

Dodaje da je druga stvar vezana za broj posmatrača koji mogu biti u jednom trenutku na biračkom mjestu.

Kaže da je to izazvalo dosta polemike, međutim, CIK BiH „nije stariji od propisa koji se zove Izborni zakon BiH, a u tom zakonu je u poglavlju 17 izričito navedeno da svaki politički subjekt ima pravo da posmatra cjelokupni izborni proces“.

– Prema tome, mi nismo donijeli nikakvu odluku da ograničimo broj, ali je potrebno da svi budemo disciplinirani – kaže Arnautović.

Dakle, pojašnjava on, „ovdje je jedna diskrepancija između onoga što je propis i što je pravo i što su realne mogućnosti“.

Imamo, dodaje on, veliki broj biračkih mjesta koja su u prostorima male kvadrature.

– To je problem, što smo takvo društvo da nismo u stanju da u svim gradovima, u svim općinama imamo velike dvorane, velike škole i velike objekte, gdje bi na jednom mjesto mogli da budu veliki prostori i za posmatrače – kazao je Arnautović.

Apelirao je na političke subjekte da imaju razumijevanja za ovu stvar i da, u saradnji s općinskim i gradskim izbornim komisijama, prihvate i shvate da ne mogu svi u isto vrijeme biti, nego da tu treba postojati jedna konvencija međusobna koja će omogućiti da se na smjenu, kroz rotaciju, posmatra izborni proces.

Govoreći o načinu glasanja osoba koje će na dan izbora morati biti u izolaciji zbog Covida-19, podsjetio je da je uobičajeno da postoje redovni mobilni timovi koji su u funkciji za one osobe koje su se do 10 dana prije izbornog dana već prijavile da je potrebno da ti mobilni timovi dođu do njih i da oni izvrše glasanje. To su osobe koje se nalaze u bolnicama, u kazneno-popravnim ustanovama, u gernotološkim centrima, staračkim domovima, ili osobe koje su u svojim kućama, ali su nepokretne i ne mogu doći na redovno biračko mjesto.

Arnautović napominje da je taj proces završen i CIK BiH tačno ima po svakoj općini broj takvih osoba i „njima će se otići na lice mjesta i oni će izvršiti glasanje“.

– Ova druga grupa je našim propisima definirana kao poseban tročlani mobilni tim, koji u svom sastavu treba da ima najmanje jednog zdravstvenog radnika koji je specijalno opremljen, u kombinezonu itd. U nekim općinama, manjim, su odlučili da bude jedna takav mobilni tim, negdje su to dva, a negdje ima i više mobilnih timova koji su planirani i obučeni – naveo je Arnautović.

Pojasnio je da će broj mobilnih timova putem kojih će glasati Covid pozitivne osobe, zavisiti i od toga koliko će se takvih osoba prijaviti da obavi glasanje.

Ponovio je da je „izborno pravo, pravo ono nije obaveza i ovdje je samo stvar u tome da je država omogućila da one osobe koje se nalaze u izolaciji, samoizolaciji ili u bolnicama, da mogu ostvariti to biračko pravo“.

Da bi to uradili oni moraju podnijeti zahtjev i dokazati da su u takvom statusu, a to će učiniti u kontaktu s nadležnom izbornom komisijom općine i grada najkasnije 72 sata prije dana izbora, a izuzetno i na sam izborni dan do 09.00 satu ujutro.

Arnautović kaže da regularnost cjelokupnog procesa osiguravaju organi za provedbu izbora, u tom konkretnom slučaju članovi mobilnog tima i općinske i gradske izborne komisije koje su ih imenovale, i posmatrači.

Apelirao je da posmatrači političkih subjekata, nevladinih organizacija i međunarodni posmatrači ne izbjegavaju da idu s mobilnim timovima i posebnim mobilnim timovima do građana koji se budu registrirali za taj čin glasanja.

– Najbolji način je da se posmatranjem izbornog procesa eventualne greške uoče na vrijeme i spriječe eventualne zloupotrebe. Jako je važno da imamo transparentan proces koji se osigurava i učešćem velikog broja posmatrača ovoga izbornog procesa – smatra Arnautović.

Na kraju je istaknuo da je najbolji način za sprečavanje bilo kakve zloupotrebe izlazak na izbore.

– Mi smo za ovaj izborni ciklus usvojili slogan ‘izbori – tvoje pravo’, koji se može, zavisno od akcetna, dvostruko čitati, izborí tvoje pravo, ili izbori – tvoje pravo. Pozvao bih sve birače da iskoriste to svoje pravo, da izađu na izborni dan, daju svoj glas svojim kandidatima i političkim subjektima. Posebno pozivam mlade, pogotovo one koji prvi put mogu ostavriti svoje pravo, da to pravo iskoriste i da izađu na izbore. Dakle, jako je važno da svi izađemo i da svi glasamo 15. novembra u svim općinama, a 20. decembra u Mostaru – poručio je Arnautović.