Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Nakon rezultata izbora što prije formirati vlast

Сарајево – избори – Кормак

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je danas u Sarajevu da je veoma važno da građani izađu na biračka mjesta i glasaju, da se čuje njihovo mišljenje i glas, te da biraju lidere koji su fokusirani na rješavanje problema.

– Da bismo pomogli tome da izbori budu fer i pošteni, Ambasada SAD-a poslala je puno posmatračkih timova na biračka mjesta širom BiH. Kao i uvijek, američka ambasada duboko je posvećena podršci i izbornom i demokratskom procesu u BiH – dodala je Cormack.

Građani BiH su, prema njenim riječima, jasno pokazali da su za euroatlanske integracije i institucije, da bi BiH išla naprijed.

– Vi znate da su i EU i SAD u prethodnom periodu radile na tome da se sve stranke i strane sastanu kako bi se došlo do rješenja i ono što želim reći jeste da je jako važno da se nakon objavljivanja rezultata djeluje što brže i ekspeditivno, u skladu sa sudskim odlukama, na uspostavi vlasti i rješavanju tih pitanja – dodala je Cormack.

Naglasila je da je izborni dan jako važan i u BiH i u SAD, te dodala da su zabrinuti zbog vijesti o raznim izbornim prevarama i danas i u prethodnim sedmicama i danima.

– Važno je da građani ukoliko uoče problem to pošalju institucijama BiH koje treba da se bave time – dodala je Cormack.