Izbori 2020

Predsjednik HDZ-a

Čović: Dodik i ja se vrlo dobro razumijemo

02/11/2020

Čović je izrazio uvjerenje da će doći do izmjena Izbornog zakona i da će izbori 2022. godine biti normalno organizovani

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa pravom ukazuje na puno stvari koje ne funkcionišu u podijeljenom društvu, odnosno BiH.

Čović je to rekao novinarima u Mostaru komentarišući Dodikovu izjavu da se “Hrvati spremaju da za dvije godine bojkotuju opšte izbore u BiH i da je treći entitet moguć kada bi ga Hrvati tražili”.

“Što se tiče izbora 2022. godine, mi stvaramo sve preduslove da u prvih šest mjeseci naredne godine u parlamentu završimo izmjene izbornog zakonodavstva, koje će apsolutno osigurati i legitimno predstavljanje tri konstituvna naroda, tako da ne vidim nijedan razlog da danas, dvije godine do opštih izbora, razmišljamo o tome”, rekao je Čović.

Čović je izrazio uvjerenje da će doći do izmjena Izbornog zakona i da će izbori 2022. godine biti normalno organizovani, te da će Hrvati moći da biraju svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti, kao i da će Centralna izborna komisija BiH biti izabrana u skladu sa zakonom.

“Neka ovo bude moj opšti komentar, jer ne komentarišem izjave, a svaki predstavnik danas u kontekstu izborne kampanje ima pravo iznijeti svoje stavove. Kolega Dodik i ja se vrlo dobro razumijemo, jer dugo godina pričamo o istim temama kako napraviti funkcionalniju BiH u kojoj će se tri naroda osjećati svoji na svojem u svakom dijelu BiH”, rekao je Čović.

On je dodao da su razgovori sa SDA otvoreni iako je Bakir Izetbegović još u samoizolaciji.

“U vezi sa onim što sam sa njim, ali i predstavnicima međunarodnih institucija razgovarao, nastojaćemo ispoštovati rok iz Sporazuma koji imamo, a to je negdje, 17. decembar i da ćemo tada imati sliku stanja u kojem pravcu bi u parlamentu trebalo da idu dogovori u vezi sa izbornim zakonodavstvom”, rekao je Čović.

On je dodao da je Sporazum ugrađena presuda i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i sve odluke Suda u Strazburu.

“Vjerujem da je to pomirljivo, s obzirom na to da Ustav ne možemo promijeniti, da izbornim zakonodavstvom stvorimo ambijent da imamo legitimne predstavnike na svim administrativnim nivoima vlasti i da na neki način stavimo po strani sve diskirminacije koje su naglašavane kroz odluke Suda u Strazburu”, naveo je Čović.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.