SDP

Mijatović od Tužilaštva traži odgovor o istrazi protiv SDA zbog pranja novca u aferi ‘Zadruga’

vojin-mijatovic

“Da vam skratim muke, to se nikad nije desilo niti će se desiti. To je zato što oni kradu zajedno, dijele fotelje i pare zajedno, uzimaju zajedno”, dodaje Mijatović

Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, možete li se sjetiti zadnjeg puta kada je SDA prozvala SNSD za lopovluk i pranje novca, ili obrnuto? Ili kada je to učinio HDZ njima ili oni HDZ-u? Ako se još pokušavate sjetiti, uzalud, poručio je potpredsjednik SDP i kandidat za Skupštinu grada Banja Luka Vojin Mijatović.

“Da vam skratim muke, to se nikad nije desilo niti će se desiti. To je zato što oni kradu zajedno, dijele fotelje i pare zajedno, uzimaju zajedno”, dodaje Mijatović.

“Zato imaju dogovor da malo pred izbore prepadnu jedne od drugih, da bi opet mogli zajedno iza izbora bratski krasti. I sada pazite, takva SDA, koja šuti i podržava Dodikov budžet i lopovluke, traži od SDP-a da objasni kako je SDP trošio SVOJ novac i optužuju nas da smo pronevjerili svoje pare! Da, dobro ste čuli. To je ona ista SDA koja je pod istragom da je stvarno oprala pare u aferi “Zadruga” i to desetine hiljada KM, preko zadruga “Lider” i “Unitas”. To su baš dva prigodna imena za firme preko kojih SDA pere novac. Njihov “lider” već godinama koristi priču “jedinstva” (Unitas) da bi mogli otimati i prati javni novac. Zato koristim ovu priliku da javno postavim pitanje: U kojoj fazi je istraga i podizanje optužnica protiv odgovornog lica u SDA (a svi znamo ko je to lice), za pronevjeru desetina hiljada KM, možda i mnogo više u aferi ‘Zadruga'”, pita Mijatović.

Dodaje da ako su tačne informacije da je SDA, uprkos dokazima, izuzeta iz istrage, opet traži da mu se odgovori zašto?

“Nadam se da Asim nije završio neko radno mjesto preko Cvrleta i Glumca za tamo nekog rođaka nekog tužitelja da se SDA amnestira. Nije valjda šef državne obavještajne službe utjecao na proces, kao što je utjecao na “promjenu mišljenja” sarajevskih gradskih vijećnika kada se birao gradonačelnik? Ipak, trebalo bi da ti tužitelji imaju validne diplome i da znaju svoj posao raditi po zakonu. Tražim da tužilaštvo što prije odgovori na moj upit i odagna sve sumnje u svoju nezavisnost i nepristrasnost. Njih se ne može preko noći smijeniti i postaviti nove stranačke ljude, kako je u javno dostupnom snimku SDA radila sa biračkim odborima. Odgovor o fazi istrage i statusu SDA u istoj željno iščekujem”, zaključio je Mijatović.