Izbori 2020

Saopćenje

Naša stranka: Građani HNK ne zaslužuju premijera koji veliča ratnog zločinca ni ministra kojem su uzori oni koje treba da hapsi

12/11/2020

Naša stranka osudila je organizaciju komemoracije kao i prisustvo političkih zvaničnika na ovom skupu

Na komemoraciji ubijenom Marku Maki Radiću u Mostaru, u organizaciji HDZ-a, okupili su se brojni funkcioneri ove stranke. Između ostalih, premijer HNK Nevenko Herceg, ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda (HDZ),  izaslanik HDZ-a u Domu naroda FBiH Damir Džeba.

Naša stranka osudila je organizaciju komemoracije kao i prisustvo političkih zvaničnika na ovom skupu.

“Komemoracije su mjesta sjećanja na preminule. Tu se ističe ono vrijedno što su za života učinili i čime su zadužili zajednicu. Voljeli bismo da premijer ili ministar unutrašnjih poslova HNK kažu čime nas je to, po njihovom mišljenju, Radić zadužio?

Radi se o čovjeku koji je sumnjičen za terorizam, koji je ukazom visokog predstavnika smijenjen s pozicije čelnika Policijske uprave Mostar i presuđen za ratni zločin protiv čovječnosti koji uključuje i silovanje.

Radić nas je zadužio da pamtimo sva zla počinjena u ime Hrvatske republike Herceg-Bosne pod vojnopolitičkim rukovodstvom HDZ-a kako se ona nikad ne bi ponovila. Komemoraciju u tu svrhu bismo shvatili, ali u svrhu njegovog veličanja kao borca za hrvatski narod smatramo ponižavanjem i Hrvata ali i Radićevih žrtava. Prije svega onih ratnih, čiji je bio direktni zlostavljač, ali i svih nas koji i danas trpimo posljedice zločinačke politike čiji je Radić istaknuti predstavnik.

Građani HNK ne zaslužuju premijera koji veliča ratnog zločinca, ne zaslužuju ministra kojem su uzori oni koje treba da hapsi. Imamo priliku da tu politiku promijenimo na izborima. Zato svim biračima koji su odlučni da glasaju za HDZ poručujemo: Prije nego što zaokružite HDZ, zamislite se na trenutak u poziciji Radićevih žrtava ili u poziciji žrtve zločinca iz nekog drugog naroda, svejedno je. Ako i nakon toga vaš izbor ostane HDZ, opravdali ste najmonstruoznije stvari i učinili mogućim da se one ponove bilo kome od nas.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.