Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klub zastupnika

Naša stranka: U zdravstvu KS na sceni je kontrolirana anarhija

Naša-stranka

Također tražimo da informišu građane da li su stavljeni u funkciju kapaciteti u Zdravstvenim ustanovama u KS po naredbi Kriznog štaba FBiH

Stiče se utisak da je Vlada KS na planu upravljanja zdravstvom uvela sistem kontrolirane anarhije. Ne zna se ništa, ni ko vodi Krizni štab ni ko upravlja Ministarstvom zdravstva, a sve kako na kraju priče niko ne bi bio odgovoran za katastrofalne posljedice lošeg upravljanja pandemijskom krizom, kaže se u saopćenju Kluba zastupnika Naše Stranke.

“Tu smo namjeru prozreli i hitno tražimo od Vlade KS da u roku od 24h sata imenuje novi stručno osposobljen Krizni štab koji će funkcionalno upravljati krizom.

Tražimo također da se odmah imenuje v.d. ministar zdravstva koji će biti kapacitiran za upravljanje krizom. U vezi s tim tražimo da se uradi provjera bolovanja ministra Mesihovića. Sramno je njegovo skrivanje, bježanje od odgovornosti i za sve to vrijeme primanje plate koju mu daju građani koje je prepustio pandemijskoj stihiji.

Tražimo od premijera Marija Nenadića i direktora Domova zdravlja informaciju šta se dešava sa testiranjem? Zašto nisu uključeni dodatni kapaciteti nego se zdravlje građana ugrožava jer čekaju po četiri i više dana na rezultate. Zašto nije obezbjeđeno, kroz projekte Službe za zapošljavanje, dodatno zdravstveno osoblje za povećanje broja timova na trijažnim punktovima? Zašto nije angažovan, također preko Službe, dodatni kadar za javljanje na telefone građanima, nego su primorani i uputiti nekoliko stotina poziva da bi dobili osnovnu informaciju, uputnicu za testiranje ili recept za lijek?

Također tražimo da informišu građane da li su stavljeni u funkciju kapaciteti u Zdravstvenim ustanovama u KS po naredbi Kriznog štaba FBiH?

Kanton Sarajevo raspolaže sa dovoljno resursa. Od novca, preko kadrovskih kapaciteta, do infrastrukture. Zato je još sramotnije da samo zbog lošeg upravljanja krizom vlasti ugrožavaju ljudske zivote, a zdravstvene radnike dovode na granicu izdržljivosti”, saopćeno je iz Kluba zastupnika Naše stranke.