Izbori 2020

izbori 2020

Osuđeni Davud Zahirović može postati gradonačelnik Gračanice, iz CIK-a pojasnili pod kojim uslovima

13/11/2020
Davud Zahirović (desno)

Zahirović je osuđen jer je pribavio protivpravnu korist od 36.870 KM te je tako oštetio budžetske i vanbudžetske fondove FBiH i TK

Piše: A. DUČIĆ

Kandidat SDA za gradonačelnika Gračanice Davud Zahirović kojeg je Općinski sud u Tuzli, prema presudi koja je u posjedu Fokusa, osudio na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, u slučaju da bude izabran za gradonačelnika može obnašati ovu funkciju.

To proizilazi iz odgovora Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Naime, Zahirović je osuđen prvostepenom dakle nepravosnažnom presudom. Iz CIK-a su naveli da u skladu sa članom 1.10 stav 4 Izbornog zakona BiH danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže izabranom članu organa vlasti prestaje mandat na koji je izabran.

To bi značilo, kažu iz CIK-a, da Zahiroviću, da je pravnosnažno osuđen, mandata ne bi ni bio dodijeljen. No, on je osuđen nepravosnažnom presudom.

S druge, pak, strane, des ili se da Zahirović bude izabran za gradonačelnika, te ukoliko mu tokom mandata bude potvrđena ova presuda na Kantonalnom sudu, dakle s minimalno šest mjeseci zatvora, njemu će u tom slučaju biti oduzet mandat.

Inače, Zahirović je osuđen jer je pribavio protivpravnu korist od 36.870 KM te je tako oštetio budžetske i vanbudžetske fondove FBiH i TK.

Osuđen je za krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.