Izbori 2020

SDS

Pandurević: Tužilaštvo BiH da otvori istragu u predmetu RAOP

27/10/2020

Ona podsjeća da su zgrade RAOP-a tačno prije godinu dana izgorile u požaru, ali da su mašine prije toga isječene i prodate u staro željezo

Srpska demokratska stranka poziva Tužilaštvo BiH da otvori istragu u vezi sa pljačkom i uništavanjem nekadašnjeg Energoinvesta – Rasklopna oprema (RAOP). Nakon javno izrečenih tvrdnji ruskog investitora Dmitrija Kuznecova da su ljudima iz samog vrha Republike Srpske i BiH dali višemilionski mito u evrima, te da mu se sada prijeti ubistvom jer je odlučio progovoriti, Tužilaštvo BiH treba hitno reagovati jer je riječ o organizovanom kriminalu, prema riječima Kuznecova, najviših funkcionera, i to kriminalu sa inostranim elementima, kazala je funkcioner SDS-a Aleksandra Pandurević koja već šest godina upozorava na pljačku RAOP-a u režiji vlasti u Republici Srpskoj.

Ona ističe da je više nego jasno ko je zloupotrijebio svoj položaj, ako se zna da su firmom koju su osnovali Rusi upravljali zetovi tadašnjih ministra finansira RS Zorana Tegeltije i ministra industrije, energetike i rudarstva Željka Kovačevića.

“SDS će iskoristiti sve mehanizme, i zakonske i parlamentarne, da se ova afera raščisti do kraja! Godinama su na štetu radnika i države zloupotrebljavali svoje pozicije za pljačku, pa je preduzeću naprasno odblokiran račun nakon 1.300 dana blokade jer je državi bilo dužno blizu dva miliona KM. Takođe, blokadu računa je naprasno povukla i IRB. Tako je to kada si zet moćnog čovjeka! Vlada RS-a je bila ranije vlasnik dijela mašina koje je ustupila ovom preduzeću na korištenje. Tačnije, ustupio ih je bivši ministar finansija Zoran Tegeltija preduzeću čiji je direktor bio njegov zet a kasnije je postao i vlasnik. Nikada od premijera Radovana Viškovića nismo dobili odgovor šta je bilo sa tim mašinama i kako su one one završile u Zenici kao staro željezo, da li ih je firma Tegeltijinog zeta ”Elektroinženjering” otkupila od Vlade RS, po kojoj cijeni i ko je potpisao ugovor?”, kaže Pandurević.

Ona podsjeća da su zgrade RAOP-a tačno prije godinu dana izgorile u požaru, ali da su mašine prije toga isječene i prodate u staro željezo.

”120 šlepera isječenih platformi i mašina je završilo u Zenici. Tragovi i dokazi su uništeni, a familiji je ostalo 140 duluma atraktivnog zemljišta na kojem su najavili i poslovnu zonu od 40.000 kvadrata. Ostakat zemljišta će vjerovatno prodati i zaraditi još nekoliko miliona”, zaključuje Pandurevićeva.

Na kraju, ona pita, ko će nakon ovakve međunarodne afere više ikada doći u BiH i investirati ijednu marku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.