Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koalicija Mostar moj dom

“Bešlić prekršio sve zakone i sada hoće još i novog službenog vozača”

BeslicLjubo2

Grad Mostar će ući u anale političke i sociološke teorije kako je nekome mandat trajao tri puta duže od onoga za koji je izabran, kaže se u saopćenju

Koalicija Mostar moj dom HSP-HSP BiH – HKDU-Hrast poziva aktualnog i nelegalnog gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića, da ne zaposli službenog vozača automobila za kojeg je trenutačno raspisao natječaj, stoji u saopćenju ove koalicije.

“Mandat mu je istekao još prije osam godina 2012. godine i od tada sve što radije je nelegalno. Kao u bilo kojem civiliziranom svijetu, mandat traje četiri godine, u ovoj formi predstavničke demokracije, od 2008. do 2012. godine. Novi gradonačelnik će ionako dovesti svog vozača i tajnicu te nema potrebe da dva mjeseca prije odlaska demonstrira tako svoju moć i samovolju. Budući je riječ o lokalnoj vlasti, još više ne postoji „viša sila“ da bi netko bio nešto duže, a i naš Izborni zakon u BiH, ne poznaje termin „tehnički mandat“. U konačnici kada bi i postojao takav oblik upravljanja, onda on ne bi trebao vršiti nikakva nova upošljavanja nego samo tekuće poslove.

Javno pitamo, šta bi bilo da je gradonačelnik Mostara u međuvremenu umro?!

Šta bi se tada dogodilo, bi li njegov potpis ili pečat i dalje bio u uporabi. Bi li ga se nekako skeniralo ili zamrznulo kako bi se i dalje potpisivali svi silni dokumenti koji su nezakonito provedeni bilo oko izgradnje ili održavanja u kojima su potrošeni desetci milijuna maraka, počevši od kolektora do drugih započetih a nikada dovršenih projekata. Grad Mostar će ući u anale političke i sociološke teorije kako je nekome mandat trajao tri puta duže od onoga za koji je izabran. Da budemo do kraja otvoreni, nikada Ljubo Bešlić ne bi bio niti izabran za gradonačelnika Mostara da su ljudi u HDZ BiH znali da će biti gradonačelnik 12 godina. Nema šanse da bi ga podržali sami hadezeovci u Gradskom vijeću Grada Mostara, a shodno tomu niti zastupnici SDA. U to vrijeme nekoliko političara je pretendiralo na tu funkciju, i sam Bešlić je došao kao prelazno i kompromisno rješenje između tadašnjih jakih struja u HDZ BiH ali i struja u SDA.

U posljednje vrijeme se govori što će ostati iza Bešlića Ljube, odnosno što je Mostar dobio u zadnjih, skoro dva desetljeća. Ostat će prljav i zapušten grad, sa brojnim iščupanim i odsječenim drvećem, rupama u nogostupima i ulicama kao i slomljenim autobusnim stajalištima te ugaženim i prekopanim zelenim površinama i rupama za zgrade. Brojnim otvorenim šahtima i otvorenim kanalizacijama iz kojih se širi nesnosni smrad i poplivane ulice tijekom svake jače kiše. Nažalost, neće ostati Sportska dvorana, neće ostati nova škola, nova glazbena škola ili školska dvorana. Neće ostati novi kat kazališta, nova kulturna institucija, novi objekt od važnosti za duhovno uzdizanje, nešto novo u ekologiji ili relaksaciju kao što je trebao biti rudarski kop Vihovići. Neće ostati uređene rijeke i korita, neće ostati uređene ulice i fasade na glavnim prometnicama koje se u svijetu sufinanciraju projektima EU i gradskim proračunima. Neće ostati „zimski“, a niti „ljetni“ grad, pa čak i slavno najavljeni turistički brend u obliku vlakića „Bubija“ koji je trebao voziti turiste. Neće ostati novi ljetnikovci niti likovne kolonije, neće ostati nove postave muzeja, novi eksponati, koncertne dvorane, itd. Neće ostati nijedna linija Zračne luke Mostar kao niti mostarska zaobilaznica, ili neki novi put ili ulica. Ostat će jedino desetak novih ZK izvadaka na ime aktualnog gradonačelnika, bilo stanova, poslovnih prostora ili zemljišta, njega osobno i njegovih stranačkih igrača koji su privatizirali sve javno u gradu Mostaru, kaže se u saopćenju.