Izbori 2020.

“Pod lupom”: Posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora

izbori-2020-bih-pixsell (2)
15.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Tocno u 7 sati otvorena su biralista sirom Bosne i Hercegovine. Na ovim izborima gradjani biraju lokalnu vlast, nacelnike, gradonacelnike, gradska i ocinska vijeca. Ukupno je 30.809 kandidata od cega 425 kandidata za nacelnike i gradonacelnike. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zabrinjava podatak na na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana BO, a što je obaveza

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je na izborni dan angažovala 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

“Za 98 % posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu BM posmatrači su imali na 45 BM, od čega na većini BM u Doboju, a koja situacija se još uvijek rješava sa GIK Doboj i u komunikaciji sa biračkim odborima gdje se očekuje da će posmatračima Koalicije biti omogućeno posmatranje. Slična situacija zabilježena je na određenom broju biračkih mjesta u Banjoj Luci. Pozitivno je riješeno 17 ovih situacija, dok su ostale u postupku rješavanja. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora”, sapćeno je Koalicije “Pod lupom”.

U 86 % slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h.

Na 96 % biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju oragana za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19, a na 25 biračka mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK-a.

“Zabrinjava podatak na na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana BO, a što je obaveza.

Na 7 % biračkih mjesta je nedostajalo nešto od sljedećeg izbornog materijala, dok na 2 % biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

130 glasačkih listića je nedostajalo na jednom BM u Banjoj Luci. Po prijavi kritične situacije, navedeno je da će glasački listići biti naknadno dostavljeni. Na 98, 8 % biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 84 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem od preko sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao”, saopćeno je.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je za Lokalne izbore 2020. godine zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa angažovala 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica. Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.