Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednici stranaka

Pokret Socijalne pravde i demokratije: Opredjeljenje za lijevo patriotski blok

petorka

Na sastanku je razgovarano o nastavku jačanja socijaldemokratske ideje koja je okupljena u Pokretu SPD kao nositelju jedinstva lijevih i građanskih partija u Bosni i Hercegovini

Sastanak predsjednika partija okupljenih u Pokret Socijalne pravde i demokratije, Željka Komšića, Muhameda Fazlagića, Envera Bijedića, Ive Komšića i Mire Lazovića održan je danas u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano o nastavku jačanja socijaldemokratske ideje koja je okupljena u Pokretu SPD kao nositelju jedinstva lijevih i građanskih partija u Bosni i Hercegovini.

Partije okupljene u Pokret SPD na lokalnim izborima u pojedinim općinama izlaze sa zajedničkim kandidatima za načelnike i općinska vijeća kojima Pokret daje punu podršku, što je još jedan korak ka ujedinjavanju ljevice u Bosni i Hercegovini.

Neposredno nakon lokalnih izbora partije Pokreta će nastaviti proces ujedinjavanja Demokratske fronte, Građanskog saveza, Socijaldemokrata BiH, kao i drugih političkih subjekata koji baštine zajedničke ideje građanskog koncepta Bosne i Hercegovine.

– Sigurni smo i da će lokalni izbori pokazati neophodnost procesa ujedinjavanja ovih stranaka u jedan politički blok koji će biti alternativa etno-nacionalnim politikama, ali i onima koji misle da imaju ekskluzivno pravo na socijaldemokratiju u BiH, a na izbore idu u bloku kojem ideološki ne pripadaju. Okupljajući ove tri partije socijaldemokratske orijentacije, od ukupno četiri koje djeluju na prostoru BiH, pokazujemo da smo na pravom putu neophodnog ujedinjenja ljevice kao stvarne alternative etničkom konceptu vladanja – saopćeno je iz Demokratske fronte.

Pokret Socijalne pravde i demokratije i dalje je otvoren za sve partije, organizacije i građane kojima su BiH i građanska ideja u prvom planu političkog djelovanja i opredijeljenja. Pokret neće zatvarati vrata niti jednom pojedincu i partiji koji prihvataju osnovne principe Pokreta bez obzira na trenutne političke razlike, navodi se u saopćenju.

Sa sastanka je upućena i posebna podrška zajedničkim kandidatima u Mostaru, Srebrenici i Stocu kojima će Pokret SPD biti najveća moguća potpora u izbornom procesu.