reakcije porodice kovač

Prevljak od poginulog borca tražio glas na izborima, odgovorio mu je njegov sin

Untitled-1 copy

U pismu koje počinje sa “dragi moj Fahrudine”, Prevljak traži od poginulog borca podršku na predstojećim lokalnim izborima?!

Amer Kovač, sin poginulog borca Armije RBiH Fahrudina Kovača, objavio je na svom Facebook profilu pismo kandidata SDA za načelnika Općine Ilidža Fikreta Prevljaka, a koje je naslovljeno na njegovog rahmetli oca.

U pismu koje počinje sa “dragi moj Fahrudine”, Prevljak traži od poginulog borca podršku na predstojećim lokalnim izborima?!

-Znam da si možda razočaran, možda si ljut zbog određenih nepravdi koje su pogodile borce. Borci imaju puno pravo da se ljute na neodgovorne pojedince u sistemu vlasti. Neke stvari su morale biti brže i pravednije provedene. Samo zajedno možemo promijeniti sve ono što nije dobro u sistemu. Očekujem tvoju podršku na predstojećim izborima. Ja ne znam izdati. Tu sam da služim svom narodu i našoj državi BiH, napisao je, između ostalog, Prevljak.

Amer Kovač u svojoj reakciji na Facebooku uz objavljeno Prevljakovo pismo navodi da je dijete šehida Fahrudina Kovača,koji je poginuo 31. maja 1992. godine, u odbrani sarajevskog prigradskog naselja Butmir.

-Moja majka ostala je sa dvoje male djece, sa mnom s 3,5 godine i sestrom Amnom sa 5,5 godina starosti, pri tome ne dobivši nikakve pomoći ni od jedne stranke. Da ti kažem generale moj babo bi glasao za vas, jer je bio borac, volio svoj narod i zemlju. Kažu mi da je bio dobar čovjek, pošten, vrijedan, jer ga se ja slabo sjećam. Bolje se ja sjećam moj generale rata nego vi. Sjećam se kad mi je babo rahmetli ranjen, kad su ga unijeli u dnevni boravak krvavog, toga se ja sjećam. Zbog vas sam samo doživio poniženja kao šehidska porodica ništa više. Dolazio sam vam i kući,i tražio vas i u opštini da vam objasnim zašto moj babo ne može glasati za vas. Ukopan je u haremu ispred džamije. Pustite ga barem na miru, pustite ga. Suze mi idu, dok ovo pišem, napisao je Kovač.

Amerova objava na Facebooku koju je u međuvremenu obrisao

Međutim, taj status sa Facebooka je jučer izbrisao, te objavio novi, u kojem tvrdi da je “reagovao burno i ljutito, zbog boli i trauma koje su on i njegova porodica preživjeli od rata na ovamo, misleći da je to pismo zaista upućeno njemu, njegovom rahmetli babi”.

Novi status u kojem se izvinjava Fikretu Prevljaku

“Ne želim da se moj jučerašnji status koristi u političke svrhe, napisao sam ga isključivo lično i emotivno. Također, kao pripadnik Oružanih snaga BiH ne smijem biti ćlan ni jedne političke stranke, niti sam bilo čiji simpatizer. Sve što sam javno napisao u ovom statusu sam napisao ja i samo ja, a nakon razgovora sa majkom i mojom sestrom”, napisao je Kovač.

U svom statusu, se također izvinio Prevljaku i njegovoj porodici.

“Ovim putem želim da jasno poručim da me je jučerašnje pismo vratilo na dan ranjavanja mog rahmetli babe i probudilo svu tugu koja tinja u našim srcima godinama. Zato ovim putem poručujem svima koji su se igrali sa našim svetinjama, osjećanjima da ću pronaći ove spletkaroše koji su pismo poslali mojoj porodici, a generalu Prevljaku i njegovoj porodici se javno izvinjavam jer sam ih jučerašnjim statusom, koji je ponavljam nastao u afektu, uvrijedio i izazvao medijski linč koji su druge političke opcije zajedno sa svojim botovima vješto iskoristile u predizbornu kampanju”, poručio je Amer Kovač.