Izbori 2020

sds

Šarović: U RAOP-u se deslila pljačka vijeka sa međunarodnim karakterom

29/10/2020

On kaže da je rješavanje ove afere je važno radi kredibiliteta cijelog društva i institucija RS i BiH, kao bi se ovdje mogao stvoriti zdrav privredni ambijent za potencijalne inostrane investitore

Ovo što se desilo sa RAOP-om je žalosna priča koja ima potencijal da bude jedna od najvećih posljeratnih afera koja ima u sebi međunarodni karakter. Radi se o pljački vijeka koja je prourokovana štetu veća od 280 miliona KM – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke na današnjoj pres konferenciji u Istočnom Sarajevu.

„Pozivam tužilaštva i pravosudne institucije da otvore istrage u vezi sa pljačkom i uništavanjem nekadašnjeg privrednog giganta Energoinvesta – Rasklopna oprema (RAOP). Rasvjetljavanje ove afere je u interesu cijelog društva, pogotovo nakon medijskog istupanja jednog od početnih ruskih investitora iz 2013. godine“, naveo je Šarović.

On kaže da je rješavanje ove afere je važno radi kredibiliteta cijelog društva i institucija RS i BiH, kao bi se ovdje mogao stvoriti zdrav privredni ambijent za potencijalne inostrane investitore.

„Prije sedam godina su tadašnji predsjednik i premijer Republike Srpske, kao i resorni ministar, kazali da će ovo preduzeće biti njihova briga, a sada svi vidimo da je od nekadašnjeg privrednog giganta ostala samo ljuštura, iz koje su izvučene i prodane sve mašine i svaki metar kabla“, naveo je Šarović.

„Slučaj RAOP okarakterisale su ogromne razmjere nedogovonosti, promašene politike i zataškavanja, moguće sumnje na kriminal i korupciju ogromnih razmjera. Načinjena je ogromna šteta zbog pogrešne privatizacije jer danas RAOP ne vrijedi gotovo ništa a s druge strane radi se o međunarodnoj korupcionaškoj aferi velikih razmjera“ – naglasio je Šarović.

On je kazao da je intencija pres konferencije da se probude nadležne institucije i da reaguju na razmjere krađe koja je počinjena u aferi RAOP.

„Privatizacija koja je provedena pod plaštom ponovnog pokretanja proizvodnje je bila samo paravan za pojedince da arče imovinu RAOP-a“, rekao je Lučić.

Lučić je rekao da se povjerioci RAOP-a ne smiju biti ostavljeni na cjedilu i da se nešto mora učiniti po pitanju zaostalih dugova prema njima.

„S obzirom da predugo traje proces koji je vraćen opet na prvostepeno odlučivanje Zajtijevam u ime njih da se proces konačno otkoči i da nadležni preduzmu akcije kako bi ljudi znali na šta mogu da računaju“ – zaključio je Lučić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.