Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispod prosjeka

U BiH u prva četiri sata izbora glasalo 14,88 posto birača, prijavljeno 13 incidenata

izbori-2020 (5)

Na manjem broju biračkih mjesta kasnilo se s otvaranjem, a na tim mjestima bit će produženo glasanje. U Čapljini i prije dolaska birača unaprijed bili pripremljini potpisi osam glasova, zbog toga smijenjen predsjednik biračkog odbora

Na lokalnim izborima u BiH koji se održavaju danas, do 11 sati glasalo je 14,88 posto birača, kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu, predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar. On je istakao da je većina biračkih mjesta otvorena na vrijeme, jutros u sedam sati, dok je manji broj biračkih mjesta otvoren sa zakašnjenjem, uglavnom iz, kako je kazao Bakalar tehničkih razloga.

S. DEGIRMENDŽIĆ

– Jedno biračko mjesto u Srebrenici zbog prometne nezgode koju je imala predsjednica biračkog odbora otvoreno je u 9 sati i 30 minuta. Jedno biračko mjesto u Han Pijesku otvoreno je u 7 sati i pet minuta. U Čapljini, prema informacijama kojima raspolažemo, predsjednik biračkog odbora nije dao provjeru i uvid u izvod iz Centralnog biračkog spiska za posmatrače i dva člana biračkog odbora. Na teren je izašlo Gradsko izborno povjerenstvo Čapljine utvrdilo stanje u izvodu i utvrđeno je da su unaprijed upisani potpisi za osam osoba. Gradsko izborno povjerenstvo je naložilo razrješenje predsjednika biračkog odbora, imenovanje zamjenika, napisan je zapisnik . S obzirom na to da se radi o pokušaju izvršenja kaznenog djela pozivamo javno Gradsko izborno povjerenstvo Čapljina da je potrebno da sve prijave nadležnoj policijskoj upravi, te da obavijeste nadležno tužiteljstvo i sve dokumentiraju – kazao je Bakalar.

On je dodao i da se u Vlasenici kasnilo s otvaranjem četiri biračka mjesta, u Srebreniku je zabilježeno kašnjenje na jednom biračkom mjestu, kao i u Bihaću i Čelincu. Biračka mjesta na kojima su evidentirana kašnjenja radit će duže u zavisnosti koliko se kasnilo s otvaranjem.
Podsjećajući da se izbori u BiH održavaju prvi put u situaciji pandemije , Bakalar je podsjetio da će 173 mobilna Covid-19 tima posjetiti 3.555 birača na njihovim adresama, jer su u izolaciji,a kompletna informacija o broju birača koji su u izolaciji i glasaju putem mobilnog tima, bit će objavljena naknadno.

Bakalar je naglasio da su biračka mjesta otvorena i u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu u Gracu, Generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Štutgartu i Čikagu , te ambasadama BiH u Oslu i Beogradu.

Do 11 sati Operativni štab za lokalne izbore sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH zaprimio je ukupno 13 prijava o incidentima koji se mogu dovesti u vezu s narušavanjem procesa na biračkim mjestima i to tri u FBiH iI 10 u Brčko distriktu, iz RS nisu dobijene informacije o incidentima kojima se narušava izborni proces.

Na upit novinara da od jutros pristižu informacije da neki birači u inozemstvu nisu dobili materijal za glasanje putem pošte, a o čemu je javno izvijestila i ambasadorica BiH u Grčkoj, Bakalar je kazao da su i oni informaciju dobili putem medija i da se ambasadorica nije obratila CIK-u.

Pojasnio je da je CIK provjerio tu informaciju i saznao da je zbog lockdown-a koji je uvela Grčka potpuno obustavljen poštanski promet. Naglasio je i da je od ukupno 23 birača koji su se registrirali za glasanje iz Grčke, jedan dio pošiljki je uspio da pristigne do birača. Za one koji nisu stigli, Bakalar je kazao da ne može biti odgovoran CIK, jer prema njegovim riječima u pitanju je “viša sila”, te da je Komisija poslala materijale u “propisanim rokovima”.

Podsjetio je da je CIK donio odluku o tome iz kojih zemalja građani mogu vratiti glasački materijal CIK-u putem diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Suad Arnautović, clan CIK-a podsjetio je da je jutros u Istočnom Drvaru zabilježen slučaj kada je jedan birač pokušao glasati s dokumentom izdatim u Srbiji.

– Apeliramo i ponovo molimo sve birače da na biračkom mjestu kao identifikacioni dokument mogu pokazati isključivo važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačke dozvole izdatih u BiH. Dakle nije dozvoljeno glasati uz pokaz dokumenata druge države-kazao je Arnautović.