Transparency International

Zbog preuranjene izborne kampanje TI BIH podnio prijave CIK-u protiv SDA, DF-a i SD-a

Transparentno

U 69 lokalnih zajednica TI BIH preko terenskih posmatrača provodi monitoring predizbornog perioda

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini još nije zvanično počela ali su brojne političke stranke već krenule sa plaćenom oglašavanjem iako to Izborni zakon izričito zabranjuje u ovom periodu. Zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio prijave Centralnoj izbornoj komisiji BIH protiv Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokrata (SD) jer su ove stranke već istakle svoje reklame na bilbordima, što su zabilježili i terenski posmatrači TI BIH na više lokacija.

Bilbordi SD-a u Srebreniku sa slikom tvrđave i logom gradske organizacije svakako jesu vid političkog oglašavanja van perioda zvanične izborne kampanje kao i bilbordi SDA na kojima se čestita trideseta godišnjica stranke uz poruke „Temelj države“ i „Garant opstojnosti“. Zabilježeni su i bilbordi DF-a sa sloganom „Uvijek na prvom mjestu“.

U 69 lokalnih zajednica TI BIH preko terenskih posmatrača provodi monitoring predizbornog perioda u kojem su već zabilježeni brojni slučajevi kršenja izbornog zakona ali i zloupotrebe javnih sredstava za izbornu promociju, javlja portal Transparentno.ba.

TI BIH je iz istog razloga još ranije podnio tri prijave protiv SDS-a, SNSD-a i HDZ-a jer su ove stranke takođe krenule sa plaćenim oglašavanjem. Bilbordi SDS-a i HDZ-a na kojima se čestita trideseta godišnjica stranke, kao i bilbordi SNSD-a sa porukom „Ne damo svetinje“, svakako se mogu smatrati nedozvoljenim oglašavanjem u ovom periodu. Izbornim zakonom BIH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje (30 dana prije održavanja izbora).