Izbori vjerovatno 7. oktobra, treba riješiti problem s Domom naroda FBiH

BiH

hadziabdic cik (1)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da su uočene nepravilnosti u izbornim jedinicama u RS koje se odnose na izbor poslanika u Narodnu skupštinu i Parlament BiH, što bi trebalo da bude otklonjeno.

“Izborne jedninice sedam, osam i devet u Republici Srpskoj dobile su na opštim izborima, na uštrb izborne jedinice tri, po mandat više”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa članovima Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

On kaže da su prilikom izbora u Parlament BiH za tri izborne jedinice dodijeljena tri mandata, a oštećena izborna jedinica jedan, koja bi trebalo da dobije mandat više.

“Pokušaćemo da u tijelima Narodne skupštine sagledamo sve mogućnosti u ovom procesu i u saradnji sa CIK-om BiH vidimo da li nešto može da bude promijenjeno, što bi moralo da bude završeno do maja naredne godine kada će biti određen datum za održavanje opštih izbora u BiH”, dodao je Čubrilović.

On je ocijenio da dodatni problem predstavlja različita sudska praksa prilikom tumačenja istih zakona, a samim tim i rad Komisije za sukob interesa.

Čubrilović je naveo da je na sastanku bilo riječi o neusklađenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske sa Izbornim zakonom BiH.

Na pitanje kako komentariše da po važećem Izbornom zakonu mandati pripadaju pojedincima, a ne strankama, Čubrilović je rekao da se zalaže da kompenzacioni mandati pripadaju strankama, a pojedinačno osvojeni mandati pojedincima, te da je potrebno razmotiri pitanje objedinjavanja lokalnih i opštih izbora u BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je da je Narodna skupština Republike Srpske dužna da u skladu sa Izbornim zakonom BiH preispita funkcionisanje izbornih jedinica radi jednake vrijednosti glasa birača i broja mandata u zakonodavnim institucijama.

“Dostavili smo broj birača po izbornim jedinicama. Kada je riječ o Narodnoj skupštini RS imamo određenu disproporciju u izbornim jedinicama, koja nije velika, ali bi je trebalo preispitati”, kaže Hadžiabdićeva, koja navodi da je na sastanku bilo riječi o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i da bi bilo dobro da budu donesene prije maja naredne godine.

Ona je napomenula da će CIK BiH naredne sedmice dati na uvid javnosti podatke o imovini kojom raspolažu izabrani zvaničnici.

Hadžiabdićeva je podsjetila da su stranke obavezne da pokažu iz kojih se izvora finansiraju, te da to ne podrazumijeva imovinu stranke, i navela da bi bilo moguće u istoj godini organizovati izbore za sve nivoe vlasti u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li se situacija Mostara, u kojem od 2008. godine nema izbora, može ponoviti na nivou BiH, Hadžiabdićeva je rekla da u CIK ne vide potrebu da se to desi.

“Prema trenutnim zakonskim rješenjima, ako ih u međuvremenu neko ne promijeni, imaćemo obavezu da raspišemo izbore 8. i 9. maja za 7. oktobar naredne godine. Kada je riječ o RS dobiće kompletnu vlast nakon izbora – predsjednika, potpredsjednike, Narodnu skupštinu i Vijeće naroda, dok će BiH i Federacija BiH imati predstavničke domove i kantonalne skupštine”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je pojasnila da u ovom momentu, nakon odluke Ustavnog suda BiH, nedostaju odredbe koliko se delegata bira iz pojedinih kantona, te dodala da ima još pet mjeseci da bude nađen način kako će to biti urađeno.

“Ako ne bude načina da to bude sprovedeno CIK će sagledati sve zakonske mogućnosti da odredi”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona smatra da je nedopustivo da od 2008. godine nema izbora u Mostaru i da je to ozbiljno kršenje principa redovnih izbora u BiH.