Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izborni dobitnici i gubitnici: SDA zadržala vodeću ulogu, HDZBiH i SDP u plusu

izbori rs

Preliminarni rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 7. oktobra, pokazuju da je SDA potvrdila da je vodeća stranka u BiH, govori analiza Anadolu Agency (AA).

SDA je uspjela osigurati ukupno devet mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i to osam iz FBiH i jedan iz entiteta RS. To je, ipak, za jedan manje nego što je SDA osvojila na općim izborima prije četiri godine.

Sa 29 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, SDA će biti također vodeća politička partija, ali će to biti na nivou koji je ta stranka osvojila i na izborima prije četiri godine.

Svoje predstavnike SDA će imati i u Narodnoj skupštini RS-a u okviru koalicije Zajedno za BiH.

HDZ BiH je na netom održanim općim izborima osigurao više mandata i na razini BiH i na razini FBiH.

Tako će HDZ BiH u Predstavničkom domu PSBiH imati jednog zastupnika više, odnosno pet, umjesto dosadašnjih četiri. Istovremeno, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH u

Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imat će pet zastupnika više nego prije četiri godine. HDZ BiH je do sada imao 12, a prema najnovijim podacima, može računati na ukupno 17 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

I SDP BiH je politička partija koja je ostvarila napredak na ovim izborima i poboljšala pozicije kako na državnom, tako i na nivou FBiH.

Tako će SDP imati jednog zastupnika više u Predstavničkom domu PSBiH odnosno umjesto tri, bit će ih četiri u novom sazivu tog zakonodavnog tijela.

Za četiri zastupnička mandata SDP je ojačao i na nivou FBiH, jer će u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, umjesto 12, imati 16 mandata.

Oslabio je DF, pa će tako u Predstavničkom domu PS BiH ta stranka imati jednog zastupnika manje, odnosno umjesto dosadašnjih pet, četiri mandata.

Ta stranka i u FBiH će imati manje zastupnika, i to za pet u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odnosno umjesto dosadašnjih 14, trebalo bi da u tom domu u novom mandatu sjedi devet zastupnika DF-a.

Ipak, veliki gubitnik na ovogodišnjim općim izborima je SBB. Ta stranka je osvojila duplo manje zastupničkih mandata u Predstavničkom domu PS BiH nego što je imala do sada. Tako će SBB, umjesto četiri, imati svega dva zastupnička mandata.

Još gore je stanje u FBiH gdje je SBB izgubio čak devet zastupničkih mandata, što je više od polovine nego što je do sada imao. Umjesto 16, SBB će imati svega sedam zastupničkih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Izborni dobitnik je PDA, koji je na prvim izborima na kojim se pojavio osigurao jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i čak pet u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

I Naša stranka je napravila uspjeh, jer je osigurala jedan zastupnički mandat u Predstavničkom domu PS BiH gdje do sada nije bila parlamentarna. U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH će imati tri više, odnosno ukupno četiri u odnosu na dosadašnji jedan zastupnički mandat.

Napredak je napravila i a-SDA. Iako je stranka ostala na jednom mandatu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dobila je dva mandata više u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, gdje će umjesto dosadašnjih dva, imati četiri mandata.

Laburistička stranka ostala je na istom nivou, osigurala je jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koliko je imala i do sada.

Iako će ostati na jednom mandatu u Predstavničkom domu PSBiH, HDZ1990 je ipak, izborni gubitnik. Naime, stranka će imati duplo manje zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nego do sada, odnosno umjesto četiri, svega dva. Inetersantno je i da HDZ1990, prema dosadašnjim podacima, nije prešao izborni prag na razini FBiH, pa tako ne može računati na kompenzacijske mandate.

Potpuni izborni gubitnik je BPS, jer je stranka ostala bez ijednog mandata u Predstavničkom domu PSBiH, ali i bez sva četiri zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koliko su imali do sada.

Isto je i sa Strankom za BiH koja je ostala bez tri mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Veoma loš izborni rezultat zabilježili su i BOSS koji nije prešao izborni prag za razinu FBiH, kao i Narodna Stranka Radom za boljitak koji je doživjela izborni poraz, te SPU, LDS, ali i GS koji izborni prag nije prešao čak ni u Kantonu Sarajevo.

Kada su u pitanju ostale političke partije, Nezavisni blok je osigurao jedan mandat u Predstavničkom domu PSBiH i jedan u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Sasvim sigurno da NB nije osigurao dovoljan broj mandata kako je očekivao, jer nije prešao izborni prag u brojnim kantonima.

Stranka Narod i Pravda osigurala je dva mandata u Parlamentu FBiH, što nije neki posebni spektakularni rezultat, dok NLB nije prešao izborni prag za razinu FBiH.
Iako je generalno vodeća stranka, SNSD je oslabio – i to za dva mandata – u Predstavničkom domu PSBiH. Prema dosadašnjim rezultatima, SNSD može računati na pet, u odnosu na sedam zastupnika, koliko je stranka dobila prije četiri godine.

SNSD bi, doduše, mogao dobiti još jedan mandat, s obzirom na to da je razlika za njegovu dodjelu trenutno 100 glasova, ali bi i tada bio “u minusu” za jedno zastupničko mjesto.

Izborni dobitnik je PDP, jer je uspio osigurati dva mandata u Predstavničkom domu PSBiH, kao i Socijalistička partija i DNS koji mogu računati na po jedan mandat. Ove tri stranke do sada, inače, nisu bile parlamentarne na razini BiH, u Predstavničkom domu PSBiH.

Gubitnik je SDS, i to za jedan mandat. Ta stranka će, umjesto pet od prije četiri godine, sada imati četiri mandata. Izgubi li onaj jedan od SNSD-a, tada će SDS u Predstavničkom domu PSBiH imati dva zastupnika manje nego do sada.