Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fhmz

Izdato upozorenje: Dijelove BiH će pogoditi olujni vjetar

vjetar kisa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini danas će biti toplo i vjetrovito uz jak, ponegdje i olujni jugo, a slaba kiša će padati ponegdje na jugu i zapadu, dok će u ostalim predjelima biti suho

Federalni hidrometeorološki zavoda (FHMZ) BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra južnog smjera za područje Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne i djelimično u centralnim područjima.

Upozorenje je izdato za 27. i 28. mart.

Udari vjetra južnog smjera bit će brzine 40-70 km/h.

– Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – navode iz FHMZ-a.

Toplo i vjetrovito

U Bosni i Hercegovini danas će biti toplo i vjetrovito uz jak, ponegdje i olujni jugo, a slaba kiša će padati ponegdje na jugu i zapadu, dok će u ostalim predjelima biti suho.

Ujutro će biti umjereno do pretežno oblačno i suho, na sjeveru i istoku uz više sunčanih perioda.

Uveče na zapadu i jugu kiša jača, biće i pljuskova sa grmljavinom, a tokom noći na četvrtak jače padavine i pljuskovi će se brzo premještati od zapada ka istoku.

Prije podne duvaće umjeren vjetar, zatim jak, ponegdje i olujni, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha iznosit će od četiri do 11, a dnevna od 17 na jugozapadu do 24 na sjeveroistoku, u višim predjelima od 12 Celzijusovih stepeni.