Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obustavlja se potraga

Šest radnika palo u rijeku kad se srušio most u Baltimoreu: “Vjerovatno su mrtvi”

most baltimore
Foto: Screenshot/X

Isti je brod sudjelovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora

Šest je osoba nestalo te se smatra da su poginuli nakon urušavanja mosta Francisa Scotta Keya u Baltimoreu, u koji je jučer udario kontejnerski brod.

Zvaničnici američke Obalne straže i policija Marylanda kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito mala zbog niske temperature vode i vremena koje je prošlo od nesreće.

Isti brod već učestvovao u nesreći u Belgiji

Potraga za nestalima prekinuta je te će se nastaviti ujutro, rekli su zvaničnici. U jedan od potpornih stupova mosta udario je kontejnerski brod Dali, koji plovi pod singapurskom zastavom, nakon čega se urušilo nekoliko lukova mosta.

Isti je brod sudjelovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora.

Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao “oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu”, prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Most Francisa Scotta Keya, dug 2.6 kilometara, žila je kucavica baltimorske luke. Premošćuje rijeku Patapsco, otvoren je 1977. godine i imenovan po autoru američke himne Star Spangled Banner. Njime godišnje prođe 11.5 miliona vozila.