Izdvojeno 10,5 miliona KM za projekat Dijaspora za razvoj

dijaspora – konferencija

U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za provedbu projekta Dijaspora za razvoj, koji ima za cilj doprinijeti poboljšanju socio-ekonomskih prilika za sve građane BiH kroz snažniju saradnju s dijasporom, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat “Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH: Dijaspora za razvoj (D4D)” će biti proveden do 2020. godine, a njegova vrijednost je oko 10,5 miliona KM, od čega je finansijski doprinos Vlade Švicarske oko 9,3 KM, dok ostatak sredstava sufinansiraju UNDP i UN.

Memorandum o razumijevanju potpisale su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ambasadorica Švicarske Konfederacije u BiH Andrea Rauber Saxer, v.d. šefice Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Radmila Urošević i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju nastavak uspješne saradnje započete 2009. godine sa Vladom Švicarske na planu jačanja saradnje BiH sa njenim iseljeništvom kao i njenom uključivanju u razvoj BiH.

Istakla je da je na osnovu dosadašnje pomoći koja se odvijala kroz projekat “Migracije i razvoj” učinjeno mnogo na osposobljavanju i jačanju kapaciteta lokalnih zajednica koje su ojačale kada je u pitanju saradnja sa iseljeništvom.

“Ovo je jedna direktna podrška Politici o saradnji sa iseljeništvom i dokaz da ta saradnja neće ostati mrtvo slovo na papiru. Kao prvi zadatak na kojem ćemo iskoristiti sredstva po osnovu Memoranduma je izrada državne Strategije za saradnju s iseljeništvom, s jasnim akcionim planom i obavezama institucija koje će biti uključene realizaciju Politike prema iseljeništvu”, rekla je Borovac.

Dodala je da će se u okviru projekta raditi i na jačanju kapaciteta institucija u BiH na različitim nivoima vlasti za saradnju sa iseljeništvom. Zatim će se uspostavljanje predstavničkih tijela dijaspore u Njemačkoj i Austriji, kao i mapiranje potencijala iseljeništva u 10 zemalja prijema (Austrija, Švicarska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Australija, Slovenija, Danska, Švedska, Italija i Holandija).

Također će biti uspostavljen interaktivni web portal za bolju komunikaciju sa iseljeništvom.

“Bosna i Hercegovina ima veliki interes da zna gdje je njena dijaspora i koje potencijale ima na planu saradnje sa dijasporom”, poručila je Borovac.

Dodala je da će na lokalnom nivou projekat osnažiti kapacitete općina u smislu pružanja kvalitetnijih usluga, umrežavanja i bolje saradnje sa dijasporom, uključivanja dijaspore u lokalne razvojne planove, prenosu znanja u lokalne zajednice i investiranja dijaspore.

Ambasadorica Švicarske Konfederacije u BiH Andrea Rauber Saxer podsjetila je da jedna trećina stanovništva porijeklom iz BiH živi izvan zemlje, od čega je samo u Švicarskoj njih oko 60.000, koji su se uspješno integrisali u švicarsko društvo i postali njegov cijenjeni element.

“Iako većina njih ima državljanstvo Švicarske, još uvijek su očuvali snažne veze sa zemljom porijekla. Ako pogledamo samo iznos doznaka koje oni upućuju svojim porodicama u BiH vidjećete da je zaista riječ o ogromnim sredstvima koja onima koji su ostali ovdje pomažu da pristojno žive. Zadovoljstvo mi je da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice prepoznalo potencijal da se uradi još više. Stava smo da postoje mogućnosti da se ovi ljudi vrate i investiraju, stvaraju nova radna mjesta u BiH i da se uradi takozvani transfer vještina koje su oni decenijama sticali kroz vrlo konkretne oblike pomoći svojoj domovini”, rekla je Saxer.

Istakla je da je oduvijek vjerovala da BiH ima ogromne potencijale te da je dijaspora bila među prvima koji su te potencijale prepoznali, te je izrazila nadu da će uskoro biti ostvareni konkretni rezultati, odnosno plodovi napora.

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH Sezin Sinanoglu je istakla je da cilj projekta Dijaspora za razvoj upravo pomoći dijaspori da se na bolji način poveže sa svojim zajednicama u BiH.

“Ti ljudi, međutim, ne mogu se samo koristiti da se iz njih ‘muze’ novac. Oni sa svoje strane imaju i mreže i znanje i kontakte koji se itekako mogu iskoristiti. Oni u svojim zemljama prijema mogu biti oni koji će promovisati BiH i to je sama suština – da se na najbolji mogući način iskoriste potencijali dijaspore”, kazala je Sinanoglu.

Istakla je da će u okviru projekta UNDP raditi i na konkretnim inicijativama, sa privatnim sektorom, poduzetnicima, poljoprivrednim sektorima i kroz investicije pružati svoju podršku.

“Plan je do kraja projekta da ćemo osigurati više od 300 novih radnih mjesta,odnosno unaprijediti prihode za nekih 320 domaćinstava i da će 30 privrednih subjekata imati koristi od osiguranog znanja i vještina”, rekla je Sinanoglu.

Vršilac dužnosti šefice Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Radmila Urošević istakla da se IOM fokusira ne samo na migracijama, već i uključenju dijaspore u razvoju svake zemlje.

“Trenutno u BiH, kroz izradu strategije, kroz mapiranje pomoći ćemo BiH da se približi dijaspori da aktivnije uključi dijasporu u njen razvoj”, poručila je Urošević.