Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić: Foča primjer da se radom može poboljšati stanje povratnika

BiH

ramic

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Foču gdje je s predsjednikom Skupštine opštine Foča Izetom Spahićem obišao povratnike i razgovarao o stanju u bošnjačkoj povratničkoj zajednici u tom gradu.

Ramić je posjetio i Musličku džamiju u Donjem Polju gdje se sastao s glavnim imamom Miralemom ef. Hodžićem, te sa predstavnicima bošnjačke zajednice u tom kraj.

Također, on se sastao i s načelnikom Opštine Foča Radisavom Mašićem, gdje je potpisan Sporazum o sufinansiranju infrastrukturnih objekata u povratničkim zajednicama u toj opštini.

– Danas smo u Foči potpisali i sporazume o novim projektima s načelnikom Foče, s muftijom Remzijom ef. Pitićem obišli smo gradilište Aladža džamije, posjetili nekoliko povratničkih porodica. Važna je nedavna posjeta predsjednika Izetbegovića, ali i ovi susreti danas jer vraćaju vjeru u nastavak djelovanja na održivom povratku. Bošnjačka zajednica predvođena predsjednikom Skupštine opštine Foča napravila je veliki iskorak, realiziramo ozbiljne projekte i vraćamo povjerenje povratnika u institucije – kazao je Ramić.

Istakao je da je Foča temelj povratka u jugoistočnom dijelu RS-a, te da je važno da s Višegradom i Trebinjem gradi jednu vezu, u kojoj “moramo pomagati izolirane zajednice, voditi računa o pojedinačnim potrebama starih i iznemoglih”.

– Također, trebaju nam mladi ljudi koje ćemo podržati u razvoju biznisa i ulaganju u poljoprivredu. Prilika ima, te sam uvjeren da zahvaljujući vrijednom radu i zalaganju dolaze vedriji dani za naše povratnike – dodao je Ramić.

On je obišao i infrastrukturne objekte i putne komunikacije čija je izgradnja završena 2016. godine, a sufinansirane od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću tog ministarstva.