BiH

Malik Garibija

Izdvojeno 290 hiljada KM za projekte za najugroženije

17/06/2019

Resorni ministar Malik Garibija ističe da su grantovi namijenjeni organizacijama i projektima za koje Kanton Sarajevo trenutno ne daje sistemsku podršku

Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo izdvojilo je 290.000 KM i putem javnog poziva dodijelilo nevladinim i humanitarnim organizacijama za finansiranje humanitarnih projekata i projekata iz oblasti socijalne zaštite.

Resorni ministar Malik Garibija ističe da su grantovi namijenjeni organizacijama i projektima za koje Kanton Sarajevo trenutno ne daje sistemsku podršku, saopćila je kantonalna pres-služba.

– Željeli smo podržati nove i kreativne ideje naših altruista, osnažiti postojeće kvalitetne projekte, dati šansu nekim novim humanim projektima i sagledati njihov učinak na poboljšanje stanja u zajednici. Iako Ministarstvo odvaja mnogo novca i daje veliki spektar usluga, ipak ostaju brojne kategorije koje nisu obuhvaćene socijalnom zaštitom, a nadamo se da ćemo kroz ove projekte doći barem do jednog dijela njih – pojašnjava ministar Garibija.

Resorni ministar također ističe da je postojeći sistem socijalne zaštite previše krut da bi se adekvatno mogao suprotstaviti kompleksnim socijalnim problemima. To se dijelom kompenzira kroz ovakve javne pozive, ali pojašnjava kako je neophodno ići ka reformi sistema koji će omogućiti fleksibilnije privremene ciljane socijalne programe.

Najavljuje također reformu načina prijave na javne pozive i ističe da su ostvareni kontakti s međunarodnim organizacijama koje bi trebale pomoći da se napravi transparentniji i bolji sistem kojim bi se izbjegli problemi usljed kojih neki dobri projekti ne dobiju podršku zbog apsurdnih proceduralnih detalja.

Važno je napomenuti da u ovaj grant od 290.000 KM ne spadaju javne kuhinje koje se posebno finansiraju, te da pravo na prijavu nisu imale organizacije koje imaju stalnu budžetsku podršku, navedeno je u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.