BiH

predsjednik SDA

Izetbegović: Časnim ljudima u srpskom narodu ne smeta zabrana negiranja genocida

02/08/2021

Po njegovim riječima, stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca, bez obzira koliko ih je bilo na toj strani

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, misli da je moguće napraviti rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

– Imamo zahtjeve HDZ-a i imamo naše zahtjeve koje su, ustvari, na liniji zaštite multietničkih stranaka i građanskog principa u BiH. Nosi ih SDA. Očekujem da se i građanske, ljevičarske stranke pridruže, a ne samo da čekaju hoće li SDA i HDZ napraviti neki prijedlog koji onda mogu zajednički da dovedu u pitanje – kazao je Izetbegović.

Imamo, dodao je on, zahtjeve i frustraciju hrvatske strane kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH. Kaže da se kroz implementaciju presude „Sejdić-Finci“ tu daju naći rješenja.

– Na drugoj strani, imamo našu frustraciju, naš zahtjev, s obzirom na ovo što živimo u Federaciji BiH već treću godinu, da nam HDZ odluči da nećemo imati ono što nam Ustav i zaskon garantuju – novu Vladu, popunu Ustavnog suda itd. – kazao je predsjednik SDA.

Nećemo, istaknuo je on, pristati na jednostrani izlazak u susret HDZ-ovim prijedlozima bez da se napravi izvjestan balans u smislu uklanjanja asimetrije u nadležnostima i funkcionisanju Doma naroda Federacije i Vijeća naroda u RS.

Po njegovim riječima, jedini nivo vlasti u BiH gdje se vlada imenuje i kroz Dom naroda jeste Federacija.

– Mi tražimo da se funkcionisanje ovoga doma svede isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, kako je to situacija sa Vijećem naroda u RS – naveo je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s porukama novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, te Milorada Dodika koji kaže da nema saradnje sa visokim predstavnikom, Izetbegović je kazao da su prije ili kasnije međunarodna zajednica i institucije BiH morale da odmjere snagu sa politikama koje oličava Milorad Dodik.

– Ne mislim da te politike, bez obzira na jedinstvo koje u ovom času imamo u RS-u, mogu nadjačati Dejtonski sporazum, nadjačati BiH, dovesti u pitanje njen teritorijalni integritet, oboriti Dejtonski mirovni sporazum, nadjačati međunarodnu zajednicu i sva ulaganja koja su u ovu zemlju i njenu stabilnost uložile Sjedinjene Američke Države, evropske zemlje, zemlje PIC-a, Kvinte itd.

Na novinarsko pitanje kome smeta zakon o zabrani negiranja genocida, da li srpskom stanovništvu u BiH ili političarima koji predstavljaju srpski narod, odgovorio je da časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta.

– Mislim da im je Valentin Inzko olakšao život. Nije bilo snage kod političara u RS da sami ‘izvade ovaj trn iz noge’, on je to učini i pomogao, prije svega, srpskom narodu u BiH da skinu tu kolektivnu hipoteku sa svojih leđa – naveo je Izetbegović.

Po njegovim riječima, stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca, bez obzira koliko ih je bilo na toj strani.

– To treba skinuti sa vrata kompletnom srpskom narodu u BiH. Mene čudi da političari u RS-u ne shvataju tu stvar i da to nisu dočekali sa olakšanjem. Mislim da će jedno vrijeme trajati ovo odmjeravanje snaga, ali da će se na kraju završiti stvari na način da se prihvate civilizacijske vrijednosti, da se ne ide u nekom anticivilizacijskom smjeru, da olakšamo i sebi i drugima u ovoj zemlji i da se krene u pravom smjeru, stabilizaciji prilika – kazao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira slučaj glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je razriješena te dužnosti, kazao je da je Tadić radila vrlo opasnu stvar „kroz procesuiranje isključivo generala Armije RBiH“.

– Trebate pogledati zadnjih par godina kakva je bio intenzitet optužnica u odnosu na njih, da je bio cilj izmijeniti karakter rata. Dakle, procesuirati faktički u svakom korpusu nekoga i na taj način izjednačiti strane, a iz toga bi se onda izvlačila politička pozicioniranja – naveo je Izetbegović.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na 12. redovnoj sjednici održanoj 2. augusta 2021. godine u Sarajevu usvojilo je sljedeće zaključke:

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da donese odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Zabranom negiranja genocida i ostalih presuđenih ratnih zločina konačno se može stati u kraj retorici koja više od dvije i po decenije od okončanja rata i počinjenog genocida sprječava prevazilaženje ratnog naslijeđa i posljedica destruktivne politike zasnovane na takvoj retorici.
Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odlučno postupa u skladu sa novim odredbama Krivičnog zakona BiH.

2. Predsjedništvo SDA upozorava političke predstavnike iz entiteta RS da nerazumnom blokadom rada institucija države Bosne i Hercegovine nanose štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a naročito građanima RS-a koji se suočavaju sa katastrofalnom ekonomskom situacijom u tom bosanskohercegovačkom entitetu. Zabrana negiranja genocida i ostalih ratnih zločina je civilizacijski standard, a ne izgovor za blokiranje rada državnih institucija i izazivanje novih kriza.

Pozivamo političke predstavnike iz entiteta RS u institucijama države Bosne i Hercegovine da odustanu od blokada, te da energiju ulože u postizanje ključnih reformi i stvaranje preduvjeta za kvalitetniji život građana.

3. Predsjedništvo SDA smatra neustavnim zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a, a kojima se odluka visokog predstavnika proglašava „nevažećom na teritoriji entiteta RS“, te se pokušava zakonom zabraniti iznošenje istine o počinjenom genocidu. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kao i Pravni tim SDA, poduzet će sve neophodne aktivnosti kako bi se ovi zakoni proglasili neustavnim. Pozivamo i OHR da reaguje i svojom odlukom navedeni zakon NSRS-a stavi van snage.

Upozoravamo vlasti entiteta RS da odbijanjem da provode odluke visokog predstavnika direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, sa svim posljedicama koje time nastaju.

4. Predsjedništvo SDA pozdravlja izbor Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

Izražavamo očekivanja da će, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, postupati u skladu sa obavezama i ovlastima koje mu pripadaju, te pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH.

5. Predsjedništvo SDA daje punu podršku regionalnoj ekonomskoj saradnji, te konstatuje da je Bosna i Hercegovina na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je održan u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, već potpisala Sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu, koji obuhvata sve države Zapadnog Balkana.

Smatramo da je ovaj Sporazum pod pokroviteljstvom Evropske unije dovoljan okvir za saradnju i da ga ne treba dovoditi u pitanje pokretanjem novih inicijativa reduciranog karaktera.

6. Predsjedništvo SDA smatra da je format pregovora o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva BiH koji obuhvata samo predstavnike SDA i HDZ-a BiH iscrpio svoje mogućnosti, te da je neophodno nastaviti pregovore u formatu u kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, uz podršku Centralne izborne komisije BiH, međunarodne zajednice, pravnih eksperata i civilnog društva.

Predsjedništvo SDA ostaje pri stavu da se izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva mora omogućiti provedba svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, čime će biti sačuvan i unaprijeđen osjetljivi balans građanskog i etničkog, na kojem je baziran Ustav BiH.

Rješenjem se mora osigurati univerzalno biračko pasivno i aktivno pravo svim građanima, u svakom dijelu BiH. To je evropski standard na kojem insistira Evropska unija, zahtijevajući implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, uz upozorenje da je neprihvatljivo bilo koje rješenje koje dodatno produbljuje etničke podjele u zemlji.

7. Predsjedništvo SDA smatra da je prijedlog Pravnog tima SDA za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH dobra osnova za postizanje konačnog rješenja kroz pregovore svih parlamentarnih stranaka. Uklanjanjem prefiksa Bošnjak, Hrvat i Srbin u dijelu Ustava koji se odnosi na članove Predsjedništva BiH bila bi omogućena implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, te presuda u predmetima Šlaku, Pilav, Zornić i Pudarić.

Neophodnim smatramo i utvrđivanje nadležnosti Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH isključivo u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa kako bi se uklonila asimetrija u funkcionisanju domova naroda u entitetskim parlamentima, te bio omogućen razvoj parlamentarne predstavničke demokratije kao evropskog standarda.

8. Predsjedništvo SDA ocjenjuje neprofesionalnim i pristrasnim rad Tužilaštva BiH na čelu sa Gordanom Tadić, koje nastavlja sa selektivnim pristupom u procesuiranju ratnih zločina i drugih krivičnih djela.

Dosadašnje aktivnosti pokazuju da se Tužilaštvo BiH ne želi baviti korupcijskim aferama čiji su akteri zvaničnici iz entiteta RS, poput afere „Ikona“, nabavke poljske bolnice, respiratora i u nizu drugih afera.

Potvrdu ispravnosti takve ocjene pruža i odluka Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kojom je Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

SDA će uvijek podržavati nezavisno pravosuđe i procesuiranje svih krivičnih djela, a naročito ratnih zločina i korupcije, bez obzira o kome se radilo.

9. Predsjedništvo SDA pozdravlja Odluku Ustavnog suda BiH da naloži Komisiji za koncesije BiH rješavanje spornih pitanja između države BiH i entiteta RS u vezi sa dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini.

Ta Odluka predstavlja potvrdu opravdanosti stavova i zahtjeva SDA, prema kojima o dodjeli koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini odlučuje država BiH, a ne niži nivoi vlasti.

10. Predsjedništvo SDA pozdravlja zajedničku izjavu država članica NATO-a kojom je još jednom snažno i nedvosmisleno pružena puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te sigurnosti i stabilnosti BiH.

Pozdravljamo i podršku NATO-a u provođenju nužnih reformi koje BiH vode ka punopravnom članstvu u ovoj alijansi i u Evropskoj uniji, te ponavljamo potpunu posvećenost aktivnostima koje trasiraju put ka ostvarenju tog cilja.

11. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Evropskog parlamenta o usvajanju Izvještaja o BiH, te pruženu čvrstu podršku evropskoj integraciji BiH i potrebi usklađivanja ustavnog okvira i izbornog zakonodavstva sa evropskim demokratskim standardima.

Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i evropskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od BiH traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu i nametanje standarda koje je Evropa davno odbacila, jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH trebaju kretati.

12. Povodom spajanja Pelješkog mosta, Predsjedništvo SDA drži da to i dalje ostaje sporno pitanje, jer se izgradnji pristupilo bez saglasnosti državnih institucija BiH i bez prethodnog omogućavanja BiH slobodnog – ničim ometanog pristupa otvorenom moru.

Predsjedništvo SDA zahtjeva od svojih kadrova u institucijama BiH da nastave aktivnosti s ciljem omogućavanja slobodnog i ničim ometanog pristupa BiH otvorenom moru, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o pravu mora.

13. Predsjedništvo SDA pozdravlja usvajanje rezolucija u Skupštini Crne Gore i Skupštini Kosova kojim se osuđuje genocid u Srebrenici.

Smatramo da je takav odnos jedini ispravan put ka prihvatanju istine o događajima iz 90-ih godina, što je temelj za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu.

14. Predsjedništvo SDA pozdravlja konačnu implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je uklonjen bespravno izgrađeni vjerski objekat na privatnoj imovini Fate Orlović.

Pozivamo vlasti entiteta RS da hitno realiziraju i presudu Vrhovnog suda RS-a kojom se Bošnjacima u tom bosanskohercegovačkom entitetu potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika.

15. Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje niza zakona u Parlamentu FBiH koje su inicirali zastupnici SDA, a koji će doprinijeti pravednijoj raspodjeli javnih prihoda, pomoći roditeljima – njegovateljima, te osigurati veća prava boračkim kategorijama.

16. Predsjedništvo SDA pozdravlja početak masovne vakcinacije na prostoru FBiH, za koju je osiguran dovoljan broj vakcina. Pozivamo nadležne institucije da osiguraju više puntova za vakcinaciju kako bi se ubrzao proces imunizacije i izbjegle nepotrebne gužve.

Također pozivamo građane FBiH da se odazovu pozivima na vakcinisanje, te da odgovornim pristupom ublažimo posljedice eventualnog novog talasa pandemije.

17. Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o razrješenju organa Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, te o imenovanju Povjereništva na čelu sa prof. Safetom Kešom, sa trajanjem mandata do narednog Kongresa SDA.

18. Predsjedništvo SDA imenuje Radnu grupu u sastavu: Safet Softić, Mirsad Zaimović i Šemsudin Dedić, koja ima zadatak da u roku od mjesec dana pripremi prijedlog rekonstrukcije kantonalnih izvršnih odbora SDA Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, te Gradskog odbora SDA Zenica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.