Globus

Nove mjere

Velika Britanija ukinula karantin za potpuno vakcinisane građane EU i SAD-a

02/08/2021

Velika Britanija dijeli zemlje u tri grupe, i to "zelene", "žute" i "crvene", na osnovu stope vakcinacije, broja zaraženih i prevalencije novih vrsta virusa

Velika Britanija je od danas ukinula obavezni karantin za građane Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su primili dvije doze vakcine protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Od građana EU-a traži se da pokažu “zelenu kartu”, a od građana SAD-a da pri ulasku u zemlju pokažu dokaz o vakcinaciji.

Velika Britanija dijeli zemlje u tri grupe, i to “zelene”, “žute” i “crvene”, na osnovu stope vakcinacije, broja zaraženih i prevalencije novih vrsta virusa.

U skladu s tim, britanski državljani koji dolaze u Veliku Britaniju iz zemalja na “crvenoj listi” i oni koji imaju dozvolu boravka u toj zemlji, ostaju u karantinu 10 dana. Oni koji dolaze iz zemalja sa “žute” liste ostaju u samoizolaciji 10 dana na adresi koju odrede, a za one koji dolaze iz zemalja na “zelenoj” listi traže rezultati PCR testa u posljednja 72 sata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.