Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Dodik je i ranije govorio da će bojkotovati pa to nije uradio

bakir izetbegovic 2

Dodik je i ranije govorio da će bojkotovati razne agencije, pa ih nije bojkotirao, zatim je najavljivao neke referendume, pa ih nije napravio – izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Vijeće ministara BiH treba suspendovati odluku o objavi popisa stanovištva i da bi u suprotnom predstavnici RS-a trebali prekinuti odlučivanje u ovoj instituciji.

– Ne mogu bojkotovati. Svi smo mi u jednom pozitivnom kanalu koji vodi prema Evrpskoj uniji (EU) i moramo se ponašati u skladu s interesom ove zemlje, kako su to Ustav i zakoni ove zemlje regulirali. Tako će se ponašati i gospodin Dodik i vlasti u RS-u. Rezultati su u skladu s preporukama Misije međunarodnog tima za monitoring popisa stanovništva (IMO) i Eurostata i s našim zakonom, te su pozdravljeni od strane međunarodne zajednice i to je to – kazao je Izetbegović novinarima u Travniku.

Vlast u RS-u smatra neprihvatljivom odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića o objavi rezultata popisa iz 2013. godine, bez suglasnosti Zavoda za statistiku RS-a.

Direktor Agencije za statistku BiH je prije dva dana potpisao odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.