Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović i Čović razgovarali s advokatom Nasera Orića

BiH

covic izetbegovic vidovic oric

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović razgovarali s advokatom Nasera Orića, Vasvijom Vidović.

To je novinarima u Sarajevu potvrdio Čović ističući da su njih dvojica razgovali i s advokaticom Vidović s ciljem da pomognu u mjeri u kojoj to mogu kako bi građana BiH koji je uhapšen u Švicarskoj pokušali pravnim mehanizmima vratiti u njegovu zemlju.

Čović je dodao da su na sastanku s pravnicima prije svega tražili informacije na koji način Oriću mogu pomoći institucije BiH.

– Već imamo iskustva u ovim stvarima kada je u pitanju hapšenje Ejupa Ganića i Jovana Divjaka. Ovo je dosta složena procedura i ne smijemo napraviti nijednu grešku, moramo čuvati naš pravosudni sistem – pojasnio je Čović.

Sastanku su uime Vijeća ministara BiH prisustvovali predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić, ministar pravde BiH Josip Grubeša, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Advokatica Vidović upoznala je članove Predsjedništva BiH s mjerama koje, kao pravna zastupnica Nasera Orića, trenutno poduzima, te o prijedlozima s ciljem njegovog puštanja iz ekstradicijskog pritvora u Švicarskoj.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su na pruženim informacijama, te su u daljem razgovoru, uz učešće predstavnika Vijeća ministara BiH, dogovorili s advokaticom Vidović konkretne dalje korake koje će institucije BiH poduzeti s ciljem pružanja pravne zaštite Naseru Oriću i sprečavanju njegove ekstradicije u Republiku Srbiju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.