Remetić dao sam saglasnost za sjednicu Vlade FBiH

BiH

remetić

Govoreći o hitnoj telefonskoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj su danas razmatrani problemi unutar privrednog društva “Feroelektro”, dopremijer Vlade FBiH u ostavci i federalni ministar trgovine u ostavci Aleksandar Remetić u čijem resoru se nalazi “Feroelektro” izjavio je kako ne smatra da je narušio političku volju njegove stranke, Demokratske fronte (DF), piše Anadolu Agency (AA).

Iako su iz DF-a ranije povukli svoje ministre iz Vlade FBiH od kojih neki još uvijek nisu razriješeni, Remetić je kazao kako je danas ipak dao svoju saglasnost za sjednicu Vlade FBiH kako bi “spasio firmu, imovinu i njene radnike”.

“Pojavila se u medijima vijest kako sam tražio telefonsku sjednicu vlade, ta vijest nije tačna. O čemu je riječ? Znamo da je “Feroelektro” slučaj koji traje 11 godina. Tražio sam da se imenuje punomoćnik firme ali je za to bila neophodna sjednica Vlade FBiH za koju opet treba saglasnost dopremijera. Bio sam u dilemi kao čovjek. Ako ne dam saglasnost, nema povratka Vlade FBiH u imovinu firme i šta će onda biti sa sudbinom ljudi. Dao sam saglasnost za sjednicu, ne smatram da sam prekršio političku volje stranke. Podmeće mi se da sam izdao stranku”, istakao je Remetić tokom konferencije za medije koju je vanredno sazvao.

Pozvao je na formiranje “neke nove vlada koja će građanima obezbijediti rad po zakonu”, i dodao kako više “nije nadležan za ‘Feroelektro'”.

On je još jednom napomenuo kako u budućnosti ministri iz DF-a neće dolaziti na sjednice Vlade FBiH.

Predsjednik sindikata radnika “Feroelektra” Senad Smajić istakao je kako je javnost odavno upoznata sa 11 godina dugom borbom radnika za preduzeće. Smajić je napomenuo kako je krajem prošle godine raskinut kupoprodajni ugovor sa većinskim vlasnikom “Feroelektra”, kompanijom “Stanić Invest”, a time se firma vratila “pod okrilje” Vlade FBiH.