Izetbegović i Čović sa Reinerom: Uskoro zajednička sjednica dvije vlade

BiH

reiner covic

Članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, primili su danas predsjednika Hrvatskog sabora, Željka Reinera koji boravi u službenoj posjeti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Reineru na dolasku visoke delegacije Hrvatskog sabora, posebno što je BiH izabrana za domaćina prve zvanične posjete u ulozi predsjednika Hrvatskog sabora.

Na današnjem sastanku, naglašeno je da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i saradnju na regionalnoj ravni i u procesu evropskih integracija.

Reiner je ponovio snažnu podršku Republike Hrvatske procesima evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, a u tom kontekstu izražena je nada da će Sporazum o evropskom partnerstvu biti uskoro potpisan, nakon čega bi uslijedila i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Sjednica će biti prilika da se razmotre modaliteti za rješavanje otvorenih pitanja, istaknuto je danas.

Obostrano je naglašen i značaj sprovođenja infrastrukturnih i energetskih projekata, poput Jadransko-jonskog autoputa, Jadransko-jonskog plinovoda, te mostova preko rijeke Save na Svilaju i Gradišci. Važan prioritet u bilateralnim odnosima ostaje intenziviranje ekonomske saradnje, kao i dalji razvoj saradnje u području turizma i poljoprivrede.

Također, razgovarano je o nužnosti pronalaska odgovarajućeg rješenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u općini Trgovska gora – Dvor u skladu s odredbama Espoo konvencije, kao i pitanju Rafinerije nafte Brod u pogledu zagađenja okoline.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, prisustvovala savjetnica Diana Čekić. U delegaciji Hrvatskog sabora su bili i predsjednik Kluba poslanika HDZ-a Ivan Šuker, te predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić.