amabasad sad-a

Izetbegović i Čović se sastali s američkim diplomatama

us embassy (1)

Američki zvaničnik i u utorak će imati niz sastanaka, a u 16 sati će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH

U rezidenciju ambasadora SAD u kasnim popodnevnim satima na sastanak sa savjetnikom američkog šefa diplomatije Derekom Cholletom stigli su Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ BiH.

Sa Cholletom je stigao i Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara koji je prošle sedmice boravio u BiH koji je održao susrete sa političarima i u Sarajevu i u Banjoj Luci.

“Sastao sam se s predsjedavajućim (Doma naroda PSBiH) Draganom Čovićem i drugim potpredsjednikom Bakirom Izetbegovićem kako bih potaknuo liderstvo, izgradnju povjerenja i funkcionalnost entiteta Federacije BiH koji su ključni za stabilnost BiH i put ka EU. Transparentniji i vjerodostojniji izbori 2022. trebaju podršku svih stranaka”, poručeno je Cholet na svom Twitter nalogu.

Nakon sastanka, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, je kazao da nema ništa novo.

– Američki prijatelji su uz nas, ali očekuju da mi vodimo procese i da mi nudimo rješenja. I veoma su uporni u tome da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja. Tako da smo, tako da kažem, otprilike na onom istom na čemu smo bili do sada. Nikakvog novog pomaka ili nekih novih momenata nema – kratko je kazao Izetbegović.

Nakon sastanka, Dragan Čović se oglasio na zvaničnom Twitter profilu.

– Sa savjetnikom Cholletom i Escobarom razgovarali smo o BiH, o ključnim koracima za jačanje stabilnosti i našem EU i NATO putu. Hitne izmjene Izbornog zakona i ograničena ustavne promjene moraju poštovati prava i ravnopravnost konstitutivnih naroda i ne smiju diskriminirati – napisao je Čović.

Chollet se susreo i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Američki zvaničnik i u utorak će imati niz sastanaka, a u 16 sati će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.