sarajevo

Sattleru predstavljeni “Principi za izmjene Ustava BiH”

sattler1 (1)

Predstavnici civilnog društva su tokom sastanka izrazili razočarenje neprincipijelnom politikom EU

Predstavnici nevladinih i organizacija civilnog društva sastali su se danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990, i drugih organizacija civilnog društva.

Tom prilikom Sattleru su uručeni “Principi za izmjene Ustava BiH”, kao i otvoreno pismo međunarodnim zvaničnicima.

“Šef Delegacije EU je dao punu podršku organizacijama civilnog društva te je postignuta i visoka saglasnost oko prezentiranih principa”, saopšteno je iz ovih nevladinih i organizacija civilnog društva.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici civilnog društva su tokom sastanka izrazili razočarenje neprincipijelnom politikom EU, te uputili zahtjev za jasnijom i preciznijom politikom EU, posebno u implementaciji presuda sudova UN-a i Evropskog suda za ljudska prava. Zatraženo je i da se Komitet EU upozna sa “Principima za izmjene Ustava BiH” i otvorenim pitanjima.

Dodaje se da je Sattler iskazao punu saglasnost da se sve presude Evropskog suda za ljudska prava moraju implementirati i da je to stav Delegacije EU.

“Principi za izmjene Ustava BiH”, koje je dosad podržalo više od 19.000 bh. građana putem web aplikacije www.izmjeneustava.com kao i pismo međunarodnim zvaničnicima ranije su uručeni bivšem i aktuelnom visokom predstavniku u BiH Christianu Schwarz-Schillingu i Christianu Schmidtu, te europarlamentarcima iz Njemačke i Holandije.