Brisel

Izetbegović i Rangel razgovarali o evropskoj perspektivi BiH

Izetbegovic_ Rangel (1)

Istaknuto je da Bosna i Hercegovina ima priliku dobiti kandidatski status već ove godine, te da je u tom kontekstu potrebno uložiti dodatne napore u reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, te provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prav

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom.

Izetbegović je iskazao zadovoljstvo sadržajem Izvještaja o Bosni i Hercegovini, kojeg je Evropski parlament usvojio i kojim se pruža puna podrška evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Istaknuto je da Bosna i Hercegovina ima priliku dobiti kandidatski status već ove godine, te da je u tom kontekstu potrebno uložiti dodatne napore u reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, te provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Sagovornici su se složili o postojanju potrebe za uključivanjem predstavnika svih parlamentarnih stranaka i međunarodne zajednice u razgovore o reformama Ustava i izbornog zakonodavstva, s ciljem pronalaska kompromisnog rješenja kojim bi se uklonili svi postojeći oblici diskriminacije u ustavnom okviru i izbornom sistemu Bosne i Hercegovine.

Rangel je naglasio posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, te spremnost Evropskog parlamenta i ostalih institucija Evropske unije da se, skupa sa institucijama i donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini, posvete provedbi reformi i dinamiziranju puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji”, prenosi u saopćenju Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.