Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović i Wigemark o reformskim procesima i Izbornom zakonu

bakir izetbegovic wigemark

Aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na nastavak reformskih procesa i izmjene izbornog zakonodavstva bile su teme razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i šefa Delegacije EU u BiH Larsa- Gunnara Wigemarka, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je istakao da je postojala spremnost da se prihvati privremeno rješenje predstavnika međunarodne zajednice za izmjene Izbornog zakona BiH, ali da je, nakon odbijanja HDZ-a, ta prilika propuštena.

Zbog toga je blok stranaka u Parlamentu FBiH bio prinuđen da kreira rješenje kojim će se prevazići kriza u implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Izetbegović je naglasio da ponuđeno rješenje za formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH uzima u obzir odluku Ustavnog suda BiH, ali da ne odstupa od Ustava FBiH, te da bi trebalo da bude prihvatljivo svima.

Wigemark je informisao Izetbegovića o Izvještaju Zajedničke komisije za lokalne vlasti, koji je finansirala Evropska unija. U ovom izvještaju je analizirano funkcionisanje lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i date su preporuke o koracima koje je potrebno poduzeti za približavanje evropskim standardima.