Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Izetbegović: Izručenje Orića BiH jedina ispravna i pravična odluka

25/06/2015

“Pozdravljam odluku švicarskih vlasti i smatram je jedinom ispravnom i pravičnom. Žao nam je što je Švicarska dozvolila da bude upletena od strane Srbije u ovakav negativan splet okolnosti, ali mi je drago da je švicarski pravni sistem ipak pokazao svoju neutralnost”, kazao je danas bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nakon vijesti da će ratni komandant Srebrenice Naser Orić biti izručen BiH po isteku ekstradicijskog pritvora u Švicarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu, Izetbegović je naglasio kako pozdravlja odluku švicarskih vlasti koje su danas odobrile izručenje Orića BiH.

[pull_quote_right]Savezni ured za pravdu Švicarske danas je po pojednostavljenoj proceduri odobrio izručenje Nasera Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine iako je njegovo izručenje prethodno zatražila i Srbija[/pull_quote_right]

Prema njegovim riječima, u slučaju Orić, država BiH je uspjela zaštiti svoga građanina.

“U posljednjih 15 dana samo moj kabinet je poduzeo 11 aktivnosti za oslobođenje Orića. Cijenim da je posljednja bila presuda, a to je iniciranje Tužilaštva BiH da zatraži izručenje našoj zemlji”, kazao je Izetbegović.

“Propao je još jedan pokušaj srbijanskog pravosuđa da unatoč potpisanom protokolu i saradnji bespotrebno šikanira naše građane”, kazao je, dodajući kako je posebno neprihvatljiv tretman “heroja odbrane Srebrenice ususret obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici”.

Kada je riječ o daljem odnosu BiH i Srbije u budućnosti, Izetbegović je kazao kako će se saradnja dviju zemalja nastaviti.

“Mislim da će Vučić i Nikolić dolaziti u BiH, ali ovo je bilo bespotrebno, Nikolića ćemo svakako pozvati možda na jesen, a Vučić će sam donijeti odluku o dolasku u Srebrenicu. Mi mu garantujemo sigurnost tamo”, kazao je.

Savezni ured za pravdu Švicarske danas je po pojednostavljenoj proceduri odobrio izručenje Nasera Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine iako je njegovo izručenje prethodno zatražila i Srbija. On je 10. juna u poslijepodnevnim satima priveden u Švicarskoj, zajedno s načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine. Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Hapšenje Orića izazvalo je velike reakcije u javnosti, a posebno u Srebrenici gdje je bilo upitno obilježavanje 20. godišnjice genocida 11. jula ove godine. Ipak, nakon vijesti o izručenju Orića BiH, Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula u narednim danima nastavit će sa redovnim aktivnostima za predstojeću komemoraciju i dženazu u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.