Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDA

Izetbegović: Krajnje je vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa

izetbegovic (1)

Ponovio je da ostaje pri stavu o svemu što je rekao za rad pravosuđa u BiH napominjući da su tu potrebne korjenite promjene u smislu izgradnje kvalitetnog, nezavisnog i profesionalnog pravosuđa

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović je danas komentirao izjavu tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke koji ga je pozvao da kaže koji je to tužilac uzeo tuđi mobitel od optužene osobe iz kutije u kojoj su evidencije, što je Izetbegović izjavio u jednom tv intervjuu.

– Očigledno se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega staviti svoju karticu. Imali smo tu aferu, ali i 2012. godine aferu “Barašin” kada su gore stvari učinjene od istog tužioca poput hakiranja, uništavanja dokaza itd. Da, mislio sam na njega – pojasnio je Izetbegović.

Ponovio je da ostaje pri stavu o svemu što je rekao za rad pravosuđa u BiH napominjući da su tu potrebne korjenite promjene u smislu izgradnje kvalitetnog, nezavisnog i profesionalnog pravosuđa, ocjenjujući da je to prijeka potreba bh. društva.

– Ovo što sada imamo nije ni blizu toga. Za mnoge od njih ne vrijedi zakon, počevši od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije te prozvanog tužioca koji je mobitel odnio kući i pokušao ga koristiti itd. Previše je toga što treba popraviti u Tužilaštvu i krajnje je vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa i rad na temelju izvještaja izvjestioca Evropske unije Reinharda Pribea, čega su svi svjesni u bh. društvu. Parlamentarci su odbacili izvještaj Tužilaštva i krajnje je vrijeme da se krene u temeljite reforme – kazao je Izetbegović.