Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović, Mehmedović i Ajanović kandidati za predsjednika SDA

glavni_odbor_sda

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (GO SDA) Halid Genjac potvrdio je novinarima nakon sjednice Odbora da su kandidati za predsjednika SDA na predstojećem kongresu, 26. maja, Bakir Izetbegović, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Kandidati za zamjenike predsjednika Stranke su Adil Osmanović i Midhat Okić.

Za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Za potpredsjednike Stranke predloženi su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjca, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

Usvojene su liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA koji će se, također, birati na 6. kongresu SDA.

Glavni odbor Stranke usvojio je Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će se razmatrati na predstojećem Kongresu Stranke.

Glavni odbor SDA najoštrije je osudio privođenje lica od strane policije RS-a koja ističu zastavu R BiH. Isticanje zastave međunarodno priznate države nije i ne može biti izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Krivično djelo čini policija koja neosnovano privodi ljude. Ova zastava mora biti poštovana od strane svih u BiH, pa i vlasti RS.

Glavni odbor SDA još jedanput ponavlja svoju bezrezervnu opredijeljenost za borbu protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma koja se mora voditi na zakonom propisan način i od zakonom propisanih institucija. To podrazumijeva da unaprijed postoji jasna sumnja na nedozvoljenu aktivnost,kao i uključenost i koordinacija s državnim strukturama  za sprovođenje zakona. U slučaju akcije MUP-a RS prema bošnjačkim povratnicima jasno je da je prekršen zakon, jer su izvršeni pretresi i hapšenja, a tek nakon toga se utvrđuje sumnja, a nadležne državne institucije uopće nisu bile uključene u ovu aktivnost.

To upućuje na zaključak da se radi o zloupotrebi sa političkim motivima, a s ciljem zastrašivanja povratničke populacije koja je već jedanput doživjela egzodus, zločin i genocid. Zbog toga Glavni odbor SDA osuđuje ovakvu aktivnost policije RS-a.