BiH

Izetbegović: Mislim da DF neće izaći iz Federalne vlade

05/06/2015

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, prije početka sjednice stranačkog Glavnog odbora, kazao novinarima da misli da Demokratska fronta (DF) neće izaći iz Federalne vlade.

– DF je obećao da će podržati reformsku agendu, dakle sve zakone koji su na reformskom putu. Nama to treba – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je prvi, i drugi, i treći prioritet SDA su reforme.

– Ako pogledate ova postavljenja zbog kojih je došlo do problema, nijednog zahtjeva SDA. Nijedan ministar iz SDA nije imao nikakav zahtjev o tom pitanju. SDA ima samo jedan zahtjev, krenuti što prije u reforme – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je o tome pričao danas i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predstavnicima HDZ-a na federalnom nivou, „i to je zahtjev SDA“.

– Dakle, nije bilo dogovora ni o kakvim raspakivanjima koalicije, novim koalicijama itd. – kazao je Izetbegović.

Upitan da li je bilo nekih kontakata s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem u posljednja 24 sata, odgovorio je da „nije, nažalost, odavno“.

– Nije, nažalost, odavno i svaki dosad naš susret je bio s moje strane iniciran – kazao je Izetbegović.

Naveo je da je i njemu mnogo toga nejasno u vezi s DF-om.

– Stalno ponavljam da bih volio da imam bolju komunikaciju s njima. Da prihvate konačno da su u koaliciji, da je prošlo izborno vrijeme, da prihvate neke realnosti, dakle da ima volja HDZ-a, da ima volja SDA, odnosno volja tih dvaju naroda, njihovih birača i da se treba u toj konstalaciji dogovoriti kako stvari unapređivati – kazao je Izetbegović.

Ne možemo se, dodao je, ponašati kao da smo u nevladinoj organizaciji.

– Neki se još tako ponašaju, kao da nisu ušli u vlast, da nisu vlast. Ne možemo se ponašati kao da traje kampanja, još sljedeće četiri godine čekati ko će koga gdje prozvati i nanijeti mu neku štetu pred javnošću.

Očekujem da DF konačno, zaista, prihvati se zajedno sa nama onoga osnovnog posla, a to su reforme koje trebaju popraviti stanje u zemlji – kazao je Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.