BiH

predsjednik sda

Izetbegović: Moramo jačati i biti snažni, a onda će biti i mirna Bosna

15/09/2022

- Morat ćemo naći način da, kao što smo sve ostalo deblokirali, i tu stvar deblokiramo. Ostat će emanet Šefika Džaferovića i vaš emanet da se ta stvar pokrene i da se cesta završi – kazao je Izetbegović

U Centru za kulturu u Zavidovićima održan je predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem su predstavljeni kandidati SDA iz Zeničko-dobojskog kantona za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno, u prepunoj sali se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je kazao da bi volio da je u Zavidoviće došao brzom cestom, koja bi bila dio ceste od Sarajeva do Beograda, čija je izgradnja dogovorena u Istanbulu.

– Morat ćemo naći način da, kao što smo sve ostalo deblokirali, i tu stvar deblokiramo. Ostat će emanet Šefika Džaferovića i vaš emanet da se ta stvar pokrene i da se cesta završi – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da većina građana BiH želi normalnu evropsku zemlju, ali da retrogradne političke sile nastoje blokirati sve pozitivne procese.

– Šest apelacija koje je uradio Pravni tim SDA su zaustavile sve pokušaje tih snaga da oduzmu nadležnosti i imovinu od države. Na čelu tog Pravnog tima je naš Šefik Džaferović. Niko drugi nije radio to, samo SDA – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na ranije situacije u kojima je vlast formirana bez SDA, te da je neophodno, kako bi se izbjegle negativne posljedice kakve su bile u tim situacijama, da najmanje 300.000 bosanskohercegovačkih patriota na Općim izborima 2. oktobra daju glas SDA-u.

– Moramo pobijediti da bi pobijedila BiH – poručio je Izetbegović.

BiH, dodao je, treba vladavinu zakona, a ne pravosuđe koje će kontrolirati politika.

– Kada bude zavladala vladavina zakona, tada ćemo moći reći da smo završili posao. I SDA će se za to boriti – kazao je Izetbegović.

Naglasio je, osvrnuvši se na posljednje izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, da muslimani u BiH stotinama godina žive zajedno sa hrišćanima.

– Nije nas međunarodna zajednica tjerala da pravimo i čuvamo sve bogomolje u Sarajevu i širom BiH. To je jednostavno dio nas – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo važnost jačanja bosanskohercegovačkih patriota kako bi oni koji nemaju dobre namjere prema BiH odustali od svojih pokušaja.

– Moja poruka je da moramo biti jaki, moramo sve ojačati. Naravno, u okviru Ustava i zakona. Od pojedinca, preko grupa do Oružanih snaga. Sve je potrebno jačati. I onda će biti mirna Bosna – kazao je Izetbegović.

Prokomentarisao je Izetbegović i izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se osjeća kao predsjednik svih Hrvata u Hrvatskoj i u BiH, poručivši da pola građana Hrvatske ne osjeća Milanovića kao svog predsjednika. Također je kazao da bi Milanović trebao povesti računa s kim se druži i s kim se udružuje iz BiH, podsjetivši na neuspjeh ranijih zvaničnika Hrvatske i Srbije koji su se udruživali na štetu BiH.

– Neki su u Hagu, mala soba tri sa tri, a mi smo ovdje, u ovoj sali – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ukazao na pokušaje uklanjanja političke stranke koja predstavlja kičmu bošnjačkog naroda.

– Ima ih 11. I da ih je 111, Jedan odlučuje, Onaj koji podržava dobre, one koji praštaju, koji vole, koji rade, koji će učiniti sve da ova zemlja bude mirna i stabilna. Pobijedit će, ako Bog da, SDA – poručio je Izetbegović.

Naglasio je Izetbegović da se ne plaši pritisaka i prijetnji, kojih je bilo jako mnogo u prošlosti, te da mu je jedino važno šta o njemu misle oni koji vole BiH.

– Ja sam pazio da ne radim ono što Bog prezire i da se trudim da radim ono što je On preporučio. To ja preporučujem svima. I to uže će nas, ako Bog da, držati zajedno – kazao je Izetbegović.

Prisutnima na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK i nosilac liste za Parlament FBiH Miralem Galijašević, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, predsjednica Povjereništva SDA Zavidovići Erna Merdić Smailhodžić i nosilac liste SDA za Skupštinu ZDK Alija Ogrić, saopćeno je iz SDA.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.