Lider SDA

Izetbegović nakon sastanka s Čovićem: Formirane tri radne grupe

izetbegovic i covic (1)

Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, po prijemu 14 prioriteta koje je postavila EK

Lider SDA Bakir Izetbegović danas se obratio medijima nakon sastanka sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Kazao je da su napravljene tri grupe koje će se baviti izmjenama Izbornog zakona BiH, formiranju vlasti u FBiH, ali i o evropskom putu.

“Kada je u pitanju FBiH, formiranje nove strukture vlasti, najbitniji zakoni za FBiH i raniji dogovori SDA i HDZ koji nisu nikada implementirani. Biće formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve što je sa pitanjem FBiH. Druga grupa će se baviti izmjenama izbornog zakona i očekujem da se definiše model do kraja aprila”, kazao je i dodao:

“Radi se na implementaciji presude Ustavnog suda po apelaciji Ljubića i implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Ja bih htio dati pojašnjenje u vezi sa time da sam ja rekao da su “Hrvati manjina u BiH”. Hrvati su legitiman konstitutivni narod. Govorio sam da ih je manje u parlamentima. U Odluke ćemo ugraditi smjernice OHR-a”.

Treća grupa će se baviti zasebnom cjelinom.

“Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, po prijemu 14 prioriteta koje je postavila EK i to bi trebali završiti u roku i napraviti pomak do kraja godine”, rekao je Izetbegović, prenosi N1.

Čović: Iduće sedmice opet razgovor

Dragan Čović je kazao kako je fokus razgovora bio na izmjenama Izbornog zakona.

“Razgovarali smo o izbornom zakonodavstvu, i već nekoliko puta u posljednjih mjesec dana, uz podršku međunarodne zajednice, razgovarali smo u vezi sa ovom temom. Iduće sedmice ćemo opet imati razgovor i na sto ćemo staviti sva neriješena pitanja”, istakao je on.

Dodao je kako je za HDZ prioritet izmjene u izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

“Kada govorima o izmjenama Izbornog zakona, primarno će biti oko izbora člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda, a onda su tu i tehnička pitanja. Ovo sada je primarno razgovor SDA i HDZ-a, a onda u nekom trenutku uključit će se i ostali predstavnici”, poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Na kraju želimo ispuniti obećanje koje smo dali komesaru Varhelyiju kako bi sa pravom mogli tražiti kandidatski status ove godine, koji sam po sebi mnogo znači, istakao je Čović.

“Činjenica je da smo bili kandidati da bi nam to olakšalo ovu priču oko vakcina. Imam apsolutni optimizam da bi već iduće sedmice mogli imati tačnu dinamiku da rješavamo ove stvari”, zaključio je Dragan Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH odbacio je navode kako njegova stranka vrši blokade u entitetu Federacija BiH.