Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera respiratori

Respiratore konačno verifikovali, a sudski proces će pokazati kako su nabavljeni

res (1)

Postupak zakonske verifikacije, neovisno od konačnog rezultata, NEMA nikakve veze sa dizajnom, funkcijom i modovima rada (gdje se uređaj i za šta koristi). To propisuje proizvođač i to je jasno navedeno u uputstvima za upotrebu, koji su javno dostupni

Verifikacioni laboratorij Verlab iz Sarajeva izvršio je verifikaciju većine od 100 respiratora ACM812 A, koje je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) nabavila u aprilu prošle godine po cijeni od 10,5 miliona KM.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

S obzirom na to da su se pojavile informacije da je verifikacija potvrdila navodno informacije da su respiratori namijenjeni za korištenje u jedinicima intenzivne njege, odnosno za liječenje najtežih pacijenata oboljelih od Covid 19, dileme je razriješilo saopćenje za javnost Laboratorije „Verlab“.

U tom saoppćenju su pojasnili da ih je FUCZ ugovorom obavezao „na šutnju“ u vezi sa statusom respiratora. No, „Verlab“ je jasno rekao da njihova verifikacija ne podrazumijeva ocjenu i procjenu na kojem odjelu i za koje pacijente se respiratori mogu koristiti, nego samo da li su ispravni za korištenje.

– Ugovorom o zakonskoj verifikaciji respiratora potpisanim između FUCZ i „Verlaba“ je definisano da informacije o statusu verifikovanih uređaja prema trećim licima smije da daje samo vlasnik mjerila (u ovom slučaju FUCZ), za vrijeme trajanja ugovora (6 mjeseci).

Kao što je navedeno u tački 1., trajanje ugovora je 6 mjeseci. Kompletan postupak zakonske verifikacije još uvijek nije završen. Kao i do sada, Verlab stoji iza svih svojih rezultata i izvještaja. Uređaji čiji izlazni parametri prilikom procesa zakonske verifikacije (ispitivanja) zadovoljavaju zakonski dozvoljene granice će biti označeni kao sigurni za korištenje, a oni koji ne zadovolje, neće.

Postupak zakonske verifikacije, neovisno od konačnog rezultata, NEMA nikakve veze sa dizajnom, funkcijom i modovima rada (gdje se uređaj i za šta koristi). To propisuje proizvođač i to je jasno navedeno u uputstvima za upotrebu, koji su javno dostupni. Za kraj. Nakon što uređaj prođe verifikaciju, dalje postupanje i korištenje istog je na ljekarima, koji će na osnovu uputstva proizvođača i obuke koji su prošli koristiti uređaje u situacijama za koje su isti prikladni – navodi se u saopćenju Laboratorije „Verlab“.

Saopštenje Verlaba

Iako su mediji prenijeli izjavu v.d. direktora FUCZ-a Enesa Memića, da su „respiratori sada u upotrebi zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni“, Fokus je pozvao nekoliko bolnica da provjerimo na kojim su odjelima respiratori ACM81 A u upotrebi.

Nermina Kamenica, direktorica bolnice u Goraždu za Fokus je kazala da ti respiratori nisu u upotrebi i da u toj bolnici nemaju pacijente koji zahtijevaju korištenje respiratora. Gdje će se koristiti, kazala je zavisi od ocjene njihovih stručnjaka, prije svega anesteziologa.

I u bolnici u Zenici respiratori ACM812 A, još se ne koriste, kazao je za Fokus Rasim Skomorac, direktor bolnice u Zenici.

Rasim Skomorac, direktor KB Zenica

On je u razgovoru za naš portal dao nekoliko kontadiktornih izjava. Prvo je kazao da će se koristiti i u jedinicima intenzivne njege, a kada smo mu kazali da u uputstvu proizvođača ovih respiratora u koje je Fokus imao uvid, nigdje ne stoji da se mogu koristiti u intenzivnoj njezi, kazao je da će se pridržavati uputstva proizvođača i da će postupiti onako kako im je kazala firma instalater i laboratorija „Verlab“. No, vidjeli smo da „Verlab“ navodi da će o tome gdje će se respiratori koristiti odlučiti ljekari.

Inače, Skomorac je kazao da je u žurbi „da ima i drugih obaveza“ i umjesto da odgovori na dodatna pitanja naše novinarke, bez pozdrava je prekinuo telefonsku vezu.

Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla

Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla, na pitanje da li će se respiratori koristiti samo u Odjelu intenzivne njege, za Federalnu televiziju rekao je sljedeće:

– Ne. Mi ako dođemo u situaciju da stavljamo u funkciju respirator po respirator, to nisu samo respiratori koji se koriste samo za liječenje covid pozitivnih pacijenata. Imamo potrebe u intenzivnim njegama interne klinike, na neurologiji, na infektivnoj klinici, na klinici za plućne bolesti. Respiratori imaju širok dijapazon svog djelovanja, od kiseoničke potpore, terapije, do neinvazivne oksigene terapije do invazivne mehaničke. Nije to samo za respiracijski centar. Mi sada imamo dovoljno respiratora u respiracijskom centru, pogotovo što pandemija nije tako raširena kao prije dva, tri mjeseca. Sigurno da ti aparati imaju vrijednosti i da ćemo načina da ih pravilno upotrijebimo i da budu od koristi, rekao je Jusufović za FTV.

Vidljivo je da je za sada nejasno jesu li respiratori plaćeni 10,5 miliona maraka upotrebljivi za najteže pacijente oboljele od Covid 19, a zašto su i nabavljeni.

Podsjećamo, kada je Fahrudin Solak, sad suspendirani direktor FUCZ-a slao Agenciji za lijekove i medicinska sredstva zahtjev za hitan uvoz respiratora, tada je naveo da se oni uvoze za potrebe kliničkih centara u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

No, kasnijom odlukom Federalnog kriznog štaba odlučeno je da se respiratori raspodjele u mnogo više bolnica u FBiH.

Respiratore ACM 812 A odbili su primiti SKB Mostar, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu i Kantonalna bolnica “Dr Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

S obzirom na to da je još u maju prošle godine Tužilaštvo BiH na svojoj internetskoj stranici objavilo da je vještačenje pokazalo da respiratori ACM 812 A nisu za primjenu u intenzivnoj njezi , za očekivati je da misteriju u vezi s korištenjem ovih uređaja, prije svega zbog zaštite života pacijenta razriješi neki inostrani i nezavisni stručnjak.

Inače, u uputstvu za korištenje ovih respiratora koje je izdao proizvođač, nigdje se ne spominje da su oni za intenzivnu njegu, nego se navodi da su za „hitnu i prvu pomoć, operacione sale i ambulante, te za upotrebu tokom transporta pacijenata…

Podsjećamo, o načinu nabavke ovih respiratora prvo je Kantonalno tužilastvo Sarajevo pokrenulo istragu, a potom ju je preuzelo Tužilaštvo BiH.

U ovom predmetu optužnicu je potvrdio Sud BiH i protiv optuženih Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnike firme „Srebrena malina“, ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, te same firme „Srebrena malina“, počeo je sudski proces pred Sudom BiH.

Istraga je pokrenuta prvenstveno zbog načina nabavke ovih medicinskih aparata koji su povjereni firmi „Srebrena malina“ koja se bavi proizvodnjom i preradom malina, odnosno voća. Podsjećamo, u vrijeme kada je „Srebena malina„ dopremila respiratore u BiH nije čak ni imala dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za uvoz i prometovanje medicinskim sredstvima, nego ju je dobila retroaktivno.

Za nabavku 100 respiratora i ko ih nabavlja je znao uzak krug ljudi.

Nevezano za istragu Tužilaštva BiH, u međuvremenu, prošle godine pojavio se problem ko će instalirati i servisirati respiratore jer niti instalatera niti servisera „Srebena malina“, a što je bila dužna kao uvoznik, nije obezbijedila.

Iako je Federalna uprava Civilne zaštite dva puta raspisivala tender za te poslove vrijedne oko 170.000 KM, niko se nije javio. Na naredni, treći po redu tender se namjeravala javiti firma Markonis iz Niša , što je tada za Fokus potvrdio direktor te firme Goran Mitić, ali onda se pojavila firma Dre Medical iz Sarajeva, inače kćerka firma Profesional Medica iz Beograda čiji je osnivač i direktor Jovan Roganović, koja je kako su tvrdili iz FUCZ-a ponuila besplatnu instalaciju respiratora.

Prije nekoliko mjeseci pokušana je instalacija i verfikacija, ali i sam Roganović je piznao da je kod respiratora ustanovljen kvar.

Nakon konsultacija s proizvođačm u Kini, Roganović je svojevemeno izjavio da je ustanovljeno u čemu je problem i tada je rekao da su oni otklonjeni.

Podsjećamo i da su prije pandemije korona virusa respirator ACM81 A, a što su za medije potvrdili crnogorski dobavljači ovih uređaja, koštali oko 6.000 dolara. U međuvemenu otkriveno je i da su u isto vrijeme kada su nabavljani respiratori za BiH u Crnoj Gori oni isu količinu za potrebe bolnica u Srbiji nabavili duplo veću količinu za isti novac, odnosno za oko pet miliona eura nabaljeno je 200 respiratora.

No, sve u vezi s nabavkom respiratora trebao bi razjasniti sudski proces, a glavni pretres u predmetu „Novalić i drugi“, a koji se odnosi na nabavku respiratora, počinje sutra. Predsjedavajuća sudskog vijeća je Džemila Begović.

Optuženi su na prvom ročištu negirali krivicu.

Sud BiH, podsjećamo, 30. decembra prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv ove četvorke. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi.

Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.